LJUNGSARPS MUSEUM ÅKTE TILL SKANSEN

Artikelförfattare: Ann Sofie Wahlberg.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2009-10-22.
Nr 43 – årg. 18, sid. 10.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: Borås Tidnings Tryckeri AB.

I våras (läs 2009) var Skansens plåtslagare på kurs på Ljungsarps Bleckslagerimuseum. Förra söndagen återgäldade Ljungsarp besöket, de var på Skansens hantverksdag.

I våras (läs 2009) skrev STT om när bleckslagerimuseet vid Ljungsarps hade ett gäng plåtslagare från Skansen på besök. De ville lära sig konsten att göra föremål av bleckplåt. Då blev bleckslagarna i Ljungsarp, de sista som kan konsten, uppbjudna att delta på Skansens hantverksdag och förra söndagen (läs okt. 2009) var det dags.

De var fyra från Ljungsarps Bleckslagerimuseum som åkte upp. Fredrik Junkell och hans far Torleif, Mikael Svensson och Henrik Johansson.
Under söndagen var Skansens 17 olika hantverksverkstäder som är inlokaliserade i Skansens stadskvarter, öppna för allmänheten som de brukar vara några gånger om året.
– Det fanns bland annat boktryckeri, silversmide, snickeri och mekanisk fabrik, säger Fredrik Junkell som tillsammans med sin far Torleif och flera andra är engagerad i bleckslagerimuseet bakom Ljungsarps industribyggnad.
– Vi är de enda i Sverige som kan visa detta utdöende hantverk. Det är väl ett slags kulturgärning vi håller på med.
I Skansens stadskvarter är alla verkstäder ditflyttade och som yngst från första årtiondena på 1900-talet.

Speciell stämning
– Hantverkarna är också tidsenligt klädda. Det var en väldigt speciell stämning och kul när folk kom och tittade, berättar Fredrik.
Plåtslagarskrået på Skansen består mest av just plåtslagare, fast även koppar- och bleckslageri ingår. Flera av dem var nere i Ljungsarp i våras på kursen i museet. Det är hantverkare som lägger några arbetsdagar om året i Skansens historiska verkstäder, ett sätt för Skansen att bevara gammalt hantverk.
– De hade önskemål om att vi skulle visa dem hur man kan göra några enkla kakmått, pepparkaksformar, så vi hade förberett två modeller av hjärtan som vi tillverkar som man gjorde i början av 1900-talet.
De hade tagit med några enkla redskap, men det går inte att göra för avancerade saker utan maskinerna i museet.

Sedan satt de och jobbade ihop och det blev ett ömsesidigt kunskapsutbyte.
– Vi tycker det är roligt att bli uppmärksammade så här. De ville verkligen lyssna och se hur vi gör, säger Fredrik.
Bleckslagarna från Ljungsarp fick också själva många tankar och idéer att ta med sig hem, av verksamheten på Skansen och om hur de kan utveckla sitt museum vidare.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.