LIMMAREDS SKOGAR AB
Författare: Arne Willhammar.
Artikel ur ”Kommunalt Forum” 1981 – Nr 1.
Redaktion: Kommunalkontoret i Tranemo.
Ansvarig utgivare: Björn-Erik Lundqvist.
Artikeln från 1981 kan idag läsas som ett stycke ”företagshistoria” från Tranemo kommun.
Kommunalt Forum presenterar i detta nummer Limmareds Skogar AB, ett företag som de senaste åren blivit mycket omtalat och omskrivet. Företaget har nämligen under 1970-talet successivt om- och nybyggt hela sin produktionsapparat.
Limmareds Skogar AB ägs av familjen Troëdsson i Göteborg och leds av Sven-Olof Svensson.
Investeringarna i företaget har under 1970-talet uppgått till ca 25 miljoner kronor. För denna summa har bland annat uppförts ny timmersortering, såghus, råsortering, ströläggning och tork. Investeringarna har medfört en bättre arbetsmiljö med säkrare, bekvämare och trivsammare arbetsplatser. Samtidigt som företaget kunnat tillmötesgå berättigade krav på bättre arbetsmiljö har även förutsättningar skapats för att på sikt ytterligare kunna rationalisera verksamheten och därigenom möta stigande kostnader.
Den nya utrustningen har även gett möjlighet till en betydande produktivitetsökning. Företaget sågade med den gamla utrustningen, som bestod av en ramsåg, 40 000 m³ på l½ årsskift. Den nya sågen producerar ca 65 000 m³ per år vid enskiftsgång (8 tim/dag). Härtill produceras för närvarande 10 000 m³ vid partiell skiftssågning. Den totala årsproduktionen är i nuläget ca 75 000 m³ sågade och hyvlade råvaror.
För att få en bild av anläggningen följer vi sågtimrets väg från stock till slutprodukt. Sågtimret kommer på bil och lossas vid timmersorteringen. Virkesmätningsföreningens personal svarar här för inmätning för reglering av vederlag samt sortering av stockarna efter träslag, kvalitet och dimension. Efter inmätning och sortering läggs stocken i högvältor i väntan på sågning.
Med truck transporteras timret från högvältorna och fram till sågens inmätningsbord varefter stockarna barkas och rundreduceras. Sågstocken hamnar sedan i ett buffertlager och inriktas före sönderdelningen. Första sönderdelningen sker i två 4-bladiga reducerhandsågar. Stockens ytor bortfräses här intill yttersta sidobrädan och sidobräderna frånskiljs med bandsågen. Centrumvirket fortsätter och sönderdelas i en 3-bladig bandsågsgrupp.
Sidobräderna kantas i tre fliskantverk. Inriktningen sker här automatiskt men övervakas av en operatör. Utrymme finns reserverat för ett fjärde verk om så skulle behövas. Sidobräderna justeras och ändamålssorteras sedan för sin slutliga användning i en trimmer och fortsätter ut på en fallsortering där de sorteras efter träslag, kvalitet och dimension och faller ned på vagnar försedda med gummistroppar för att dämpa stöten vid fallet.
Centrumvirket transporteras utan att belasta trimmer och fallsortering direkt från sågen till ett plankavlägg för att vid fullt truckpaket vidaretransporteras till ströläggningen. Hela produktionen ströläggs i maskin och transporteras sedan till torkningen med truck.
Torkanläggningens kapacitet är 70 000 m³ per år vilket innebär att i princip hela årsproduktionen kan torkas. Det torkade virket justeras, sorteras och läggs i magasin i avvaktan på utlastning på banvagn eller bil.
Sågutbytet ligger vid 65-67 % av toppmätt timmer vilket innebär att av den barkade stockens volym är det bara två tredjedelar som blir sågade trävaror. Resten går emellertid inte till spillo utan hälften huggs till flis som är en viktig råvara för massaindustrin och resterande del som består av sågspån och bark kommer också till användning. Sågspånet säljs till spånplatteindustrin och barken används som bränsle i panncentralen som levererar hetvatten till bland annat torkanläggningen. Dessa biprodukter utgör per år ca 140 000 m³ s flis och 40 000 m³ s sågspån och kutterspån.
Av hela årsproduktionen förädlas ca en fjärdedel i eget hyvleri. Huvuddelen ca 85 % av produktionen exporteras. Köpare är huvudsakligen takstols- och limträ fabrikanter, hyvlerier för panel tillverkning och husfabrikanter. Utlastning sker framför allt per bil eller banvagn direkt till kunden.
För sin årsproduktion förbrukar Limmareds Skogar AB ca 120 000 m³ toppmätt råvara per år.
Precis som företagets namn anger så äger företaget också skog. Det rör sig om ca 4 000 hektar produktiv skogsmark som dock inte täcker mer än en liten del av råvarubehovet. Merparten köpes i form av leverans timmer och rotposter. Genom långtidsavtal med de viktigaste leverantörerna har man i görligaste mån garderat sig mot råvarubrist.
Limmareds Skogar AB omsätter under 1980 drygt 80 miljoner kronor och har 94 anställda. Härutöver är ca 200 personer inom avverkning- och transportarbete beroende av företaget.
De transporter som sker till och från företaget är av mycket stor omfattning således kommer ca 5 000 timmerbilar med släp varje år till företaget med stockar. Slutprodukterna utgör ca 1 500 vagns- och lastbilslaster virke per år och ca 1 800 billaster flis och spån per år.
Företaget har för närvarande en orderstock på ett halvt år. På kort sikt menar Sven-Olof Svensson att man får se med viss oro på marknaden i och med den nedgång i byggnadsverksamheten som har skett. På längre sikt är emellertid behovet av trävaror stort i Europa och därför bör framtiden på sikt te sig ljus. Inom Limmareds Skogar AB har man därför tankar på och söker finna former för ytterligare effektivitet i och utökning av produktionen.
Förklaring av m³:
Sågade trävaror i m³ = fast m³.
Rundvirke i m³ toppmätt = m³ toppmätt cylindervolym.
Flis, kutter-sågspån i m³ s = m³ stjälpt mått.