LENNARTS UR OCH GULD – 50 ÅR I TRANEMO (ÅR 2000)

Artikelförfattare: Thore Olofsson.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2000-01-13.
Nr 2 – årg. 9, sid. 5.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Sannolikt är detta ett svårslaget rekord. I Tranemo.
Vid 76 års ålder har Lennart Johansson inga planer på att pensionera sig och lägga luppen på hyllan. Inte heller! Att hustrun Gerd, 74, skulle föregå med ”gott” exempel är inte heller aktuellt. Det fastslår hon resolut där hon står bakom disken i butiken. Precis som hon alltid gjort!

– Fast egentligen är det 60 år för min del, säger Lennart med ett skratt. Jag höll på med klockreparationer hemma, långt innan affären kom igång.
Men den riktiga starten var ändå när vi öppnade butiken för första gången. Den 17 januari 1950. Där numera Team Sportia ligger / vilket nu (läs 2013) också flyttat och ligger i ”gamla ICA:s” lokal/.
– Vi hade en liten del av lokalen. Då var det tre butiker där och vi hade den minsta, minns Lennart.
Det är inte mycket som sig likt sedan den tiden, inflikar Gerd, som hinner få ett ord med i laget, mellan kunderna.

Startkapitalet
– Tro ’t den som vill, men 225 kronor var grundplåten, säger Lennart.
Inte mycket till kapital, inte ens på den tiden. Då gällde det att ha ett gott förtroende hos leverantörer och att man skötte sina krediter! Vilket vi också gjorde och på så sätt kunde verksamheten växa.
– Det gällde också att få hem prima Schweizerur, vilket kunde vara nog så knepigt i början. Bendix och Eiger är klockor som vi sålde många och som säker tickar fortfarande, en del av dem!

Breddat sortiment
– Till en början var det bara klockor i sortimentet. Det räckte! Gerd och Lennart minns tillsammans de första åren i urmakeriaffären.
– Men snart nog blev det till att utöka med allehanda silver och guldvaror. Det hörde liksom till. Det blev Lennarts Ur & Guld.

1967 var det dags att komma in i nya och, framför allt, större lokaler.
– Det var en fröjd att få lite svängrum, säger de båda, särskilt som verksamheten nu hade breddats såpass mycket att en större lokal var ett måste. Nu var det också mycket gravyrer och liknande arbeten, som krävde sitt utrymme.

Familjetradition
Det är inte bara Gerd och Lennart som jubilerar hos Lennarts Ur & Guld i år. Sonen Lars har i sommar 30 år bakom sig i familjeföretaget.
– Fredagen den 12 juni 1970 slutade jag skolan. Måndagen den 15 stod jag i affären och gör så ännu, skrattar Lars, som numera tillsammans med hustrun Katarina är de som skall se till att familjetraditionen förs vidare.
– Normalt borde en urmakeriaffär i Tranemo inte bära för fyra heltidsarbetande, men tack vare utvidgningen av gravyrdelen under senare år har vi fullt upp, säger Lars.
– En utvidgning som inneburit stora investeringar i komplicerade datagravyr-maskiner. Detta i sin tur gör att vi kan utföra gravyrer på i stort sett alla typer av material, säger Lars. Snabbt och jämfört med handgravyr oändligt mycket billigare!

Kontraster
När man beundrat vad den nya tekniken kan åstadkomma är det ändå lite befriande att se Lennart sitta vid sitt reparationsbord. Med luppen för ögat och med säker hand reparera en klocka. Precis som han alltid gjort.
Det är också en sorts nostalgi att be Gerd visa en klocka som fungerar precis som på den gamla goda tiden. Med ett fjäderverk som man drar upp varje dag. Precis som man alltid gjort!
Ibland står tiden stilla. Tack och lov!

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.