JABOS NYA BIOBRÄNSLECENTRAL INVIGD

Artikelförfattare: Ann-Louise Nyde.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1996-11-20.
Nr 47 – årg. 5, sid. 3.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Inför dryga tjugotalet gäster tar koncernordföranden Wåge Svensson plats vid styrdatorn tillsammans med Mats Uddbäck från Sydkraft Värme. Ett tryck på knappen, det tjuter och viner i de stora rören, och anläggningen är igång.

I tio månader har planeringsarbetet pågått med den nya kretsloppsbaserade biobränslecentralen hos Jabo Träprodukter AB. När anläggningen väl var på plats driftsattes den på en vecka.
– Det är oerhört snabbt, påpekar driftsansvarige Mats Uddbäck stolt.

Helt kretsloppsbaserad
– Biobränselcentraler är i sig inget ovanligt, förklarar Mats Svensson, ansvarig säljare från Sydkraft Värme,
– De finns på i stort sett vartenda sågverk.
– Men den vi ser här, kretsloppsbaserad och totaldatoriserad, är ovanlig.
– De nya anläggningarna är avsevärt mycket mera miljövänliga än de tidigare. Myndigheterna ställer stora krav idag, och Jabos anläggning klarar dem med råge.
Det enda som återstår för Jabos anläggning att bli helt kretslopps-baserad, är askåtervinningen.
När askåterföringslinjen är klar, produceras en aska färdig för spridning.

Totaldatoriserad
I dagens anläggningar är det inte mycket av processen som går att se. Inbyggt och inkapslat, mäts och kontrolleras de olika stegen via styrdatorn.
– Allt sker automatiskt, berättar Mats Uddbäck, vad som är viktigast är underhållet och här behövs ett mycket gott öra. Att kunna lyssna sig till att allt är OK.
Driftspersonalen kan varifrån som helst gå in och korrigera med hjälp av sina datorterminaler, kopplade till styrdatorn. Vid allvarliga fel stänger säkerhetssystemet automatiskt av anläggningen.
Kapaciteten är stor och trots att centralen redan idag tillgodoser även grannen, AP&T, med värme är expansionsmöjligheterna goda, enligt Mats Uddbäck.

Certifierad utbildning
Ansvarig för driften är Mats Uddbäck från Sydkraft Värme. Till sin hjälp har han också specialutbildad personal från Jabo. De som vid invigningen fick sina utbildningscertifikat var Leon Andersson, Paul ”Palle” Svedberg, Roland Bertilsson och Hans Olofsson.

Inga ögonbryn
Hela sällskapet bjöds på rundvandring i anläggningen och för att visa att det verkligen pågår något innanför, öppnar Mats Uddbäck luckan till själva pannan. Dock med en förmaning:
– Titta inte för nära, om ni är rädda om ögonbrynen! Se på mig, jag har inte haft några på länge, de har bränts bort så många gånger att nu växer de inte ut längre!

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.