JABO TORGET INVIGS PÅ FREDAG!

Artikelförfattare: Ann-Louise Nyde

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2000-06-15. Nr 24 – årg. 9, sid. 6.
Ansvarig utgivare: Sune Strand
Distribution: Posten
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd

Ingen i Tranemo har väl undgått att se att det händer saker på gamla mejeritomten, mitt emot polishuset. Många har kanske undrat lite, men alla har glatt sig åt den lilla by som växer fram.
Att det är JABOs produkter lär väl knappast heller undgått någon, en sorts utställningsplats. Men si, det är mycket mera än så! En mötesplats där tankeförmågan kan testas i ett parti schack, där kompisen kan utmanas i en omgång boule eller där man bara kan sitta och må gott en stund.
– JABO Torget är naturligtvis en möjlighet för oss att få visa våra produkter, säger vd Thomas Asplund, men tanken är också att skapa en miljö där det kan hända saker. Det blir till exempel en liten scen där och en ”lek-ö” för barnen. Vi tror det är positivt att dra ut samhällets centrumkänsla lite längre på Storgatan.
Imorgon, fredag, är det dags för invigning.

Bernt Bertilsson på JABO, som varit den som hållit i ”torgarbetet”, berättar att idén allra först kom från Sparbankens vd, Bo Mårtensson.
– Han och några till, P-0 Ekelund bland annat, hade diskuterat mejeritomtens framtid och Bo kom till mig med idén. Vi kontaktade kommunen som var positiv till tanken och tillsammans med tiotalet samarbetspartners kom arbetet igång. I ett första skede har vi tillgång till tomten i tre år, sedan får vi väl se vad som händer.

Att idén dyker upp just nu, ligger väl i linje med de strömningar JABO känner av även på övriga marknaden, menar Thomas.
– Det här produktsortimentet har hittills mest setts som avsett för det egna boendet, men på senaste tiden har vi märkt ett allt större intresse även från den offentliga sidan. Attityden har förändrats och man börjar alltmera se på att skapa trivsel och harmoni i miljön.

Rekordförsäljning
Och många platser är det i år som JABO är med och skapar trivsel på. Till och med rekordmånga! Tre månader i rad har företaget slagit all-time-high i försäljning! Utlastningen går för minst sagt högtryck och stundom är det svårt att hinna med.
– Självklart inspirerande med en tillväxt på 25-30 %, men förutsättningen för att vi skall kunna hantera den är den härliga personal vi har, som ställer upp och jobbar både kvällar, nätter och helger för att vi skall kunna hålla takten, trots att ovanligt många extraanställts nu under högsäsongen.

Även om det är på konsumentsidan som ökningen varit störst, noterar JABO ökningar även inom sina andra verksamhetsområden, som på sågsidan till exempel.
Förvärvet av Burseryds List i början av maj i år, innebar också en välkommen komplettering till det egna sortimentet. Sortimentet list, har tidigare saknats, men nu finns sådant i flera olika träslag och tillsammans med golv både från Burseryds List och egen tillverkning, blir sortimentet till byggvaruhandeln komplett. Liksom JABO och BJU ingår Burseryds List numera i Rörvik Timbers affärsområde Konsumentprodukter. Ett affärsområde som omsätter cirka 330 miljoner kronor.

Utökning av biobränsle
Alldeles utanför JABOs kontorsbyggnad är ett långt dike uppgrävt. Där läggs kulverten för värmeleveranserna till Tranemo kommun och där skolan är första mottagare. Inte heller här slår företaget sig till ro. En utökning med ytterligare en panna för biobränsleanläggningen är planerad.
Och medan företaget arbetar för högtryck, kan alla vi andra njuta en stunds avkoppling i Jabo Torgets lilla oas!

Tillägg till ovanstående artikel
I nutid (läs 2012) vet vi att ovanstående artikel redan är ”historia”. Idag står ett flerbostadshus på platsen. Även ”Strömkvists Parkering” har numera upplåtits för boende.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.