JABO NU PÅ PLATS VID 27:AN – ÅR 2009

Artikelförfattare: Ann-Louise Kjellner.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2009-03-26.
Nr 13 – årg. 18, sid. 3.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: Borås Tidnings Tryckeri AB.

Att Jabo håller på att flytta sitt lager till nybyggda lokaler utmed riksväg 27 har väl knappast undgått någon. Det mesta är redan flyttat, men utgångna artiklar får inte följa med. De reas i gamla lagerlokalen hos Rörvik Timber den 4 april (läs 2009).

Riktig rea med riktigt låga priser, lovar marknadschef Tommie Karlberg.
– Trädgårdsskärmar, staket, trall, en del fönster, lite panel och en hel del annat, ja, allt som finns kvar och som inte är med i årets sortiment, plus en del andrasortering, säger Tommie och kommer på att hyllor och limfogsmöbler, som Jabo jobbat med för länge sedan också finns med i utförsäljningen.
Och länge sedan man hade någon utförsäljning är det också.
– Vi jobbar ju med att försöka tömma lagren under säsong, ler Tommie och tror att det kan vara fem eller sex år sedan man senast gjorde en utförsäljning direkt till konsument.

Satsar på ökade marknadsandelar
Det nya lagret ligger på ett jätteområde med nästan obegränsade möjligheter till ytterligare lagerlokaler. Totalt sett är området på 24 hektar och idag finns tre kallager som är 16×60 meter, tre som är 20×60 och ett varmlager på 40×125 meter. Till det kommer kontorslokal och panncentral, som drivs med pellets.
– Men lagren är redan nästan helt fulla, säger Tommie medan vi tagit bilen runt området. Vinden är kall och det blir en bra bit att gå.

I lagren har varje produkt sin plats. Dörrar och stugor har flyttats från Ambjörnarp, resten från Tranemo. I anslutning till den nya infarten som håller på att byggas, finns också plats att lossa containerbilar.
Tre tjänstemän och all utlastningspersonal finns på nya arbetsplatsen. Om några veckor kommer också tre innesäljare. Fyra personer har tidigare arbetat i Ambjörnarp och resten i Jabos lager i Tranemo.

Men det är ju kristider, hur ser Jabo på framtiden?
– Vi räknar med en omsättning på 250 miljoner kronor i år (läs 2009). Vi hade något högre i fjol, men branschen tror på en minskning i år. Själva räknar vi med att ta igen på marknadsandelar det som byggvaruhusen tappar i försäljning, säger Tommie och berättar att man just anställt en säljare på danska marknaden, som är ett stort land för trädgårdsprodukter.

Personalen delaktig
Alf Nilsson är lagerförman och glad åt de nya lokalerna:
– Oj, det är stor skillnad! Mycket trevligare, bättre ljus, bättre lagerhållning och bättre struktur. Det är också lättare att lossa bilarna, vilket spar tid.
Alf är också väldigt nöjd med att alla fått vara med och säga hur de ville ha lagret.
– Vi i personalen hade väl inte tänkt oss varmlagret så här stort, men Sonny Bertilsson lade till lite och som vi ser det idag, var det nog tur! Hela bygget har verkligen blivit bra och det märks också på personalen, som fått vara involverade och känner engagemang, säger Alf.

Dennis Ritzby är ansvarig för transporterna och tycker att han kanske inte riktigt ännu hittat arbetsformen i det nya.
– Nej, det har inte satt sig riktigt ännu, men visst är här fräscht och väldigt bra med närheten till allt. Förut hade vi långt mellan de olika lagren. När sedan säljarna kommer hit och vi får ordning på allt blir det ännu bättre. Fast visst kan man ibland sakna arbetskamraterna på Rörvik, som jag jobbat ihop med i väldigt många år.
Så kommer en av dagens utmaningar. Stugan som inte får plats på bilen, men som måste gå omgående till Stockholm. Kunden ska delta i en mässa och måste ha stugan på plats innan mässan öppnar. Knivigt, javisst, men varken Dennis eller Tommie ser särskilt uppjagade ut. De har löst värre problem än så!

Tillägg till ovanstående artikel.

Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.