JABO 30-ÅRSJUBILERAR – ÅR 1999

Artikelförfattare: Ann-Louise Nyde.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1999-05-27.
Nr 21 – årg. 8, sid. 1 och 19.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Jabo 30 år!
– Den allmänna bilden av Jabo är väl ett företag som gått upp och ner genom åren, säger Thomas Asplund, Jabo Träprodukter AB:s vd sedan tre år.
Bilden bekräftas av den händelserika historiebilden av företaget, där stegen framåt varit många men där stegen bakåt inte heller saknats.
I år firar företaget 30-årsjubileum med bl.a. öppet hus för allmänheten nu på lördag (läs maj 1999).

Från mitten av 90-talet ser bilden dock enbart ljus ut. Stabila ägarförhållanden i kombination med nya satsningar heter receptet för det idag framgångsrika, miljöengagerade och välmående Jabo. Inte undra på att Thomas Asplund gärna och med tillförsikt blickar framåt.
– Visst är ett företags historia och ursprung intressant, men mest spännande är ändå framtiden. De kommande 30 åren.

30 år har alltså gått sedan arbetskamraterna Valdemar Josefsson, Leon Andersson och Sonny Bertilsson startade produktionen i Tranemo. Tre arbetskamrater som med sina efternamn blev J-A-B. O:et lånade de från hyresvärden som hette Olsson.
Egentligen hade de startat redan några år tidigare i träullsbranschen. En tid som dock inte blev så långvarig eftersom fabriken drabbades av brand. Ny fabrik byggdes i Tranemo och 1969 startades tillverkningen av staket och lister på den plats vi idag känner som Jabo.

Så småningom utökades produktionen med en produkt som då blivit allt populärare i det byggintensiva Sverige, träpanel. Unikt för Jabo blev den brända och mer livfulla ytan på panelen och försäljningssuccén var ett faktum och det första löpande bandet en nödvändighet. Ett hemmabygge med en gammal tvättmaskin som drivande hjärta! En kilometer panel i timman kunde man producera.
Investeringar i impregneringsanläggning och spikningsmaskin följde och grunden till dagens Jabo var lagd.

Stevert och Friggeboden
År 1976 köptes företaget Stevert i Ambjörnarp som tillverkade sommarstugor. Samtidigt bestämde den då borgerliga regeringen att stugor under tio kvadratmeter (Friggeboden) skulle undantas från bygglovsreglerna. Köpet av Stevert visade sig vara ett lyckokast.

I mitten av 80-talet såldes Jabo till Stora. Liksom övriga byggbranschen drabbades Jabo av kraftiga nedgångar. Flera ägarbyten följde innan företaget finner sin nuvarande form med Rörvik Timber som ägare för Tranemoenheten som idag med sina drygt 80 anställda omsätter 208 miljoner kronor.
Stevert AB ägs sedan början av 90-talet av Sonny Bertilsson och samarbetet med Jabo är naturligtvis alltjämt mycket nära. Jabo har till exempel försäljningsrätten till Steverts stugproduktion.

Skapar miljö ute och inne
I samband med att Rörvik Timber blir nya ägare, påbörjas utvecklingen av Jabo Garden. Impregnerade träprodukter för utemiljöer, riktade direkt till konsument. En satsning som snabbt slår igenom på den svenska marknaden och ger företaget ytterligare bredd och stabilitet.
– Här är vi tämligen unika och klart ledande i landet, berättar Thomas.
– Att arbeta med kundanpassade färdiga produkter där våra ansträngningar är att finnas så nära kunden som möjligt med enkla rutiner och enkla lösningar. Vi finns med i hela kedjan och ser inte en produkt som såld förrän konsumenten fått den.

Nya produkter tillkommer ständigt, både inom redan etablerade sortiment och helt nya som till exempel nedtorkat furugolv. Ett genuint trägolv.
– Vi försöker att hela tiden ligga väl framme när det gäller att tillgodose byggvaruhandelns och marknadens behov. Att vara så heltäckande som möjligt.

Använder allt
Produkterna för utemiljö har nu försäljningsmässigt hunnit ikapp den ursprungliga panelen och tryckimpregnerat virke. De tre grupperna svarar för cirka en fjärdedel vardera och den resterande fjärdedelen fördelas på flera hundra olika andra produkter, bland annat nya ”Det makalösa Jabo-rummet”, med ett brett program för innemiljö med allt från paneler till golv och limfogsmöbler.

När det gäller virke är Jabo förstås en välkänd profil även hos leverantörer.
– Vi är stora kunder hos våra lokala och nära leverantörer där vi har en djup förankring, men vi är inte heller okända hos de norrländska skogsägarna.
Thomas berättar med stolthet om företagets sågverk som i motsats till de flesta andra drivs med god lönsamhet.
– Vårt breda sortiment ger oss möjlighet att använda allt, även sådant som hos andra blir spillbitar. Ett intensivt arbete med effektivisering och korta stillaståenden i sågverket är andra bidragande orsaker.

Främst i miljöledet
Som första svenska träindustri gick Jabo för några år sedan över till helt krom- och arsenikfri impregnering och har certifierats för att hantera FSC-märkt virke. FSC står för Forest Stewardship Council, en organisation som certifierar företag för att hantera virke som tas ut med ekologisk hållbarhet och samhällsnytta som mål. Miljöcertifiering enligt ISO 14001 är på gång. Certifiering enligt kvalitetsstandarden ISO 9001 finns redan tidigare.

– Trä är i sig ett naturligt och miljövänligt material- och vackert. Det har varit naturligt för oss att såväl i efterbehandling som i skogsbrukstänkande värna om miljön och ekologisk hållbarhet. Vårt miljöengagemang är inget marknadsföringsjippo utan vi försöker verkligen leva upp till våra föresatser.
Att ta tillvara på vad man själv har är förstås en del av miljötankarna och det spill, som trots allt blir kvar, och flis används för att värma både egna företaget och omgivande fastigheter.

Om framtiden…
Framtiden, med sin allt snabbare utveckling och hårdnande konkurrens, är orsak till mycket oro och ängslan för många företag. Så dock inte för Jabo:
– Just där ligger vår styrka inte minst genom vår ytterligt kunniga personal. Trots att många varit på företaget i många år finns viljan till förnyelse och förändring kvar. Det är en väldig styrka för oss och kanske är det den turbulens som företaget levt i genom åren som gjort personalen orädd, handlingskraftig och förändringsbenägen. Något som under min tid här imponerat mycket på mig.

Förberedelser för ytterligare expansion pågår i direkt anslutning till det redan mycket stora fabriksområdet, arbetar schaktmaskiner för fullt för att bereda plats för nytt timmerupplag och färdigvarulager.
– Utbyggnaden ger oss dels förstås mer utrymme men också bättre flyt i hanteringen och, som sagt, många förvånas över hur stort vårt fabriksområde är. Det syns aldrig riktigt förrän man kommer in och börjar vandra omkring.

Läget är inte heller oviktigt. Tranemo och Sjuhäradsbygden är en central och strategisk placering tycker Thomas:
– Vi ligger lika nära Danmark som Stockholm, såväl geografiskt som mentalt, det är viktigt. Den stora marknaden är inte Sverige.
Och resonemanget är helt riktigt, åtminstone för Jabo. Danmark är en stor exportmarknad för företaget, men räknas som hemmamarknad.
Även i Norge och Finland är man etablerad och utanför Norden är det Storbritannien som toppar. I Tyskland gjordes ett försök för några år sedan, men man ansåg sig då inte riktigt redo för en så avsevärd satsning som skulle behövas.
– Men nu börjar vi snegla åt det hållet igen, så vi får väl se.

Andra länder som finns med i besökskalendern är bland annat USA och Kina.
Väl rustade för nya satsningar är företaget också. Precis som man var först i landet med miljösatsningar, är man först med att kunna erbjuda ett komplett streckkodmärkt träsortiment. Något som avsevärt underlättar både för kunden och för Jabos egen hantering.
– Nej, någon rädsla för framtiden och kommande utveckling har vi inte, vi ser det mer som en självklarhet. En spännande självklarhet.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.