IPM – ÅRETS FÖRETAG (1995) MED KOMMUNIKATION SOM LEDORD

Artikel ur ”Kommunalt Forum” 1996 – Nr 2.
Informationsblad för Tranemo kommun.
Redaktion: Anita Dahlengren.
Ansvarig utgivare: Arne Willhammar.
Foto: Christer Granberg.

Uppgift om enskild författare till artikeln saknas.

Artikeln från 1996 kan idag läsas som ett stycke ”företagshistoria” från Tranemo kommun.

I Limmared finns sedan 12 år tillbaka IPM Annonsbyrå. En reklambyrå, som gör reklam för många och stora kunder, men mindre för sig själva. I alla fall finns det utanför Storgatan 37 inga stora tecken på vad som försiggår i lokalerna.

En paradox, kan det tyckas. Men i grunden helt i linje med företagets filosofi, som kanske kan fångas med orden enkelhet, öppenhet, kommunikation, identitet, attityder, att vara levande och framför allt att våga vara den man är.

Årets företagare (1995 i Tranemo kommun)
IPM och dess ägare Göran Mattiasson och Mikael Persson har nu utsetts till Årets Företagare för 1995.
IPM har funnits i 12 år och det var först för 2 år sedan man gjorde en reklamfolder om företaget. Redan från starten fanns tankar om att hålla en låg profil- att göra bra grejor, som talar för sig själva. Det har man lyckats bra med. Företaget har haft en lugn och stabil utveckling och har vuxit av egen kraft. 1995 omsattes 12 milj. kronor, vilket var en ökning med 3 milj. kronor jämfört med 1994. Idag har IPM 10 anställda.

Stora kunder
Många stora och välkända företag finns bland kunderna – Reebok, Ellos, Skeppshultscykeln, Heab Hestra AB (dahlin shirt power) och Etac/RFSU för att nämna några exempel.
Hur lyckas då ett företag med basen i ett litet samhälle, att med så gott resultat slå sig fram i den tuffa reklambranschen, som är så starkt knuten till storstadsområdena?
Ja, svaret är kanske just Mikaels och Görans filosofi att arbeta enkelt och öppet, prestigelöst, nära kunden och att skapa reklam som kommer kunden nära – och att våga vara lite ”vanliga”.

Behålla öppenheten
Men branschen är tuff och det är avgörande att utvecklas, behålla öppenheten och förmågan till kommunikation. Avgörande är det förstås också att bredda kundbasen, att hitta fler kunder. Därför expanderar IPM i höst och öppnar ett kontor i Göteborg. Personalen får då möjlighet att periodvis arbeta i Göteborg – att ”insupa” pulsen och atmosfären därifrån. Men basen – huvudkontoret – finns kvar innanför den anonyma skylten på Storgatan 37 i Limmared!