HOPP FÖR DE ANSTÄLLDA NÄR SÅGVERKET LÄGGS NER

Artikelförfattare: Torkel Ivarsson.

Artikel ur ”Tranemo.” 2000-11-16.
Nr 26, v. 45 – årg. 2. Sid. 3.
Bilaga till Borås Tidning.
Ett samarbete mellan Ulricehamns Tidning och Borås Tidning.
Ansvarig utgivare: Stefan Koskinen.
Tryck: Trollhättans Tryckeri i Trollhättan.

Mitt i bedrövelsen över den kommande nedläggningen finns det ändå hopp för de anställda vid Limmareds skogar. Redan har flera företag som behöver personal hört av sig.

Som UT redan berättat skall sågverket i Limmared med sina 61 anställda läggas ner. Det har ägarna Anderssons sågverk i Borgstena och Derome såg bestämt. I går inleddes MBL-förhandlingen och utgången av den väntas bara bli nedläggning och avsked för alla 61 anställda inklusive chefen själv, Anders Magnusson.

Det är ett beslut som upplevs som extra bittert eftersom personalen jobbat hårt de senaste åren och vänt stora förluster till nästan nollresultat.
Men det finns ett glädjeämne mitt i besvikelsen. Och det är att flera andra företag redan vänt sig till Limmareds skogar och frågat efter arbetskraft.
– Det är svårt att se något hopp för sågverket men det ser ljusare ut för de anställda, bekräftar vd:n Anders Magnusson. En hel del företag har vänt sig till oss, det handlar både om vår egen bransch och andra industriföretag. Våra ägare har erbjudit sig att ta över ett tiotal anställda.

Därför, menar Anders Magnusson, kunde trots allt nedläggningen inte komma i ett bättre läge.
– Ett sämre alternativ hade varit att vänta med nedläggningen till en begynnande lågkonjunktur. Det hade kunnat sluta med en jätteskräll, en konkurs, säger Magnusson.

Slitit hårt
Jörgen Sundén är ordförande för de kollektivanställda på företaget.
– Något nytt har inte kommit fram under förhandlingarna.
Inget alternativ till nedläggning. Vad har vi att sätta emot?

Det enda som facket kan göra nu är att granska de siffror som ligger till grund för ägnas beslut, säger Sundén. Han vill också passa på att dementera ett rykte som påstår att personalen inte tillräckligt intresserat sig för företaget.
– Vi har slitit hårt för att vända förlusterna. Felet är att det investerats för lite den senaste tiden. Och nu (läs år 2000) vill inte bankerna ställa upp. Vi stupar på mållinjen. De små och medelstora sågverken lever farligt i den hårda konkurrensen.
MBL-förhandlingarna fortsätter i nästa vecka.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.