HÖGTEKNOLOGI I GRIMSÅS

Kinds största företag klarar krisen

Författare: Jyrki Seppälä

Artikel ur ”Kind-nytt” Nr.6 – 1992 Årg.1 Sid.9
Ansvarig utgivare: Niclas Sennerteg
Chefredaktör: Niclas Sennerteg

Det började med torvbrytning i mindre skala. Är idag ett högteknologiskt storföretag med hypermodern fiberoptik, telekablar och kraftkablar på programmet. Det handlar om Alcatel IKO Kabel – Kinds största företag som hittills klarat sig bra genom krisen.

Någonstans väntar man sig inte att finna ett internationellt storföretag i stora skogarna i lilla Grimsås nära gränsen till Småland. Mil efter mil kan man åka på små vägar och bara se skog, mossar och små gårdar som aldrig lyckats alstra rikedomar. Men så plötsligt dyker ett högt torn upp mellan granarna och bilden av ett storföretag fastnar på näthinnan.

Och visst. Grimsås kan vara stolt över sitt Alcatel IKO Kabel. Man kan rentav säga att Alcatel IKO Kabel är Grimsås. Eller omvänt: Grimsås är IKO Kabel. Större delen av samhället är byggt kring kabelfabriken och två tredjedelar av de 450 anställda bor i Grimsås. Arbetarstammen är företaget trogen och 140 anställda har arbetat inom företaget i 25 år eller mer. Framgångsrika fotbollslaget Grimsås IF, liksom fritidsverksamhet och ungdomsidrott i övrigt, stöttas av företaget med en miljon kronor om året och förankringen finns djupt ner i bygdens torvmossar.

Torven
Och det är just i torvmossarna man kan hitta IKO:s rötter. I traktens stora mossar bröts under århundraden torv för husbehov, ända till 1800-talets slut då brytning kom igång i större skala och Johan Peter Olsson, folkskollärare och grundare av Östra Kinds Sparbank, med A H.Hulander och Alfred Andersson år 1905 startade Grimsås Torv AB.
1917 kom då 23-årige Karl Olsson, son till Johan Peter, in i företaget och köpte så småningom ut de andra aktieägarna, inklusive sin far.

De båda världskrigen innebar en uppgång för torvaffärerna, men efter 1945 var torvens dagar räknade. Den internationella handeln kom igång igen och stenkol och olja ersatte torven. Karl Olsson fick se sig om efter en ny näring och efter kontakter med Nils Lund-berg, som senare startade Lundbergs Plastfabrik, numera Uponor i Fristad, bestämde de sig för kabeltillverkning och bildade Industriaktiebolaget Karl Olsson 1947, senare förkortat IKO.
-Tråddrageri är ju en gammal tradition i bygden, förklarar Bertil Gyllander, personalchef på Alcatel IKO Kabel.

Kablar
Torvarbetare lade grunden för den nya fabriken, en plastspruta köptes från USA och en genomdragsugn för glödgning installerades, liksom en linslagningsmaskin. 1948 kom produktionen igång – och resten är historia.

1968 köptes IKO av amerikanska ITT och sedan 1987 ingår företaget i franska Alcatel Cable, världens största kabelföretag med säte i Paris och 28 000 anställda världen över. Moderkoncernen heter Alcatel Alsthom med sammantaget 213 000 anställda som arbetar med telekommunikation och kablar, kärnkraft, batterier, samt energi och transporter. I Grimsås tillverkas kraftkablar för bland annat högspänning, kablar för telekommunikation och i en ny, endast ett år gammal fabrik tillverkas kablar med hypermodern glasfiberoptik som har betydligt större kapacitet än de gamla metallkablarna.
-Det är mycket sällan kabelfabriker har ett så brett produktprogram som vi har, konstaterar Bertil GyIlander.

Optimism
1991 stannade omsättningen på 764 miljoner kronor och resultatet före boksluts-dispositioner och skatt blev 82 miljoner kronor. Prognosen för i år landar på något lägre siffror, och trots lågkonjunkturen andas företaget optimism.
-I år har vi ökat i Grimsås, eftersom vi var tvungna att lägga ner verksamheten i Alstermo i Småland, berättar Bertil Gyllander.
I Alstermo tillverkades billedningar och sladdar för till exempel hushållsapparater, men nu flyttas hela maskinparken från Alstermo till Grimsås och antalet anställda i Grimsås har ökat med 20. Men av de 20 nya är 13 visstidsanställda till årets slut, och det är en anställningsform som aldrig tidigare tillämpats av företaget.

Pressas
Faktum är dock att nedgången på byggmarknaden förstås påverkar Alcatel IKO Kabel som levererar en hel del bygg- och anläggningskablar.
-Vi har kompenserat nedgången på byggsidan med flyttningen från Alstermo. Men det är svårt att hålla vinst i dag och marginalerna pressas, säger Bertil Gyllander som räknar med fortsatt press på priserna.
-På en krympande marknad blir det ännu tuffare, alla ökar produktiviteten, och vi har inte sett botten på konjunkturen ännu. Vi räknar med fortsatt nedgång inom bygg-branschen.

Klart är dock att IKO säljer mycket och personalen måste arbeta en hel del övertid för att klara leveranserna. Och det är ju trots allt ett gott tecken i en krisartad omvärld.
-Osvuret är bäst, men inga varsel är planerade före årets slut. Och jag räknar med att det inte ska bli nödvändigt alls, konstaterar Bertil Gyllander.
Och det är ju glädjande nyheter för lilla Grimsås som håller cirka 15 procent av kabelmarknaden i Sverige.