HAGATORPETS FRILUFTSGÅRD – VÄLKOMMET MOTIONSCENTRUM
Artikel ur ”Kommunalt Forum” 1978 – Nr 1.
Redaktion: Kommunalkontoret i Tranemo.
Ansvarig utgivare: Lars Svensson.
Uppgift om enskild författare och fotograf till artikeln saknas.
Den 13 december 1977 invigdes den i motionskretsar mycket efterlängtade friluftsgården vid Hagatorpet. I samband med luciakröning från balkongen fick distriktsläkare Göran Wemmenborn nöjet att skjuta startskottet för den verksamhet som kommer att bedrivas i anslutning till friluftsgården och som förhoppningsvis kommer att innebära mycket för friskvårdsarbetet i kommunen.
Området söder om Tranemo samhälle ut mot Rysshagen och Berg har sedan gammalt frekventerats av motionerande tranemobor. Inte minst under den senaste tioårsperioden efter elljusspårets tillkomst har allt större skaror utnyttjat området och ett allt större behov har vuxit fram av en fast motionsanläggning i området.
I maj 1975 bildades Stiftelsen Hagatorpets Friluftsgård av de fyra organisationerna Tranemo IF, Tranemo Korp-IF, Tranemo Scoutkår och OK Tranan. Sedan dess har ett mycket målmedvetet arbete bedrivits för att förverkliga friluftsgården och idag står anläggningen färdig.
Med hjälp av kommunalt anslag på 202 500 kronor och ett bidrag på 210 000 kronor från Naturvårdsverket har stiftelsens ekonomi grundlagts, men utan den enorma uppslutningen från hantverkare. företagare, skogsägare, enskilda och utomstående organisationer hade projektet inte kunnat ros i hamn. Friluftsgården har blivit en hela bygdens angelägenhet, vilket vi i stiftelsens styrelse är mycket glada för. Tack vare det fina stöd, som kommit från alla håll, har vi också för en rimlig penning erhållit en synnerligen vacker och funktionsduglig anläggning.
Verksamheten vid gården har fått en flygande start, då det fina vintervädret lockat många motionärer ut i skidspåren, såväl kvällstid på elljusspåret som under dygnets ljusa timmar, då de fina spåren från ”Tranemoloppet” blivit uppskattade. Efter sugande motlut och vinande nerförsbackar smakar det bra med dusch och bastu samt fika i friluftsgårdens servering, som alltid är bemannad av frivilliga jourfamiljer under gårdens öppettider. Den mysiga storstugan borde även vara ett lämpligt mål för den familj som vill avsluta söndagspromenaden med en kaffestund. Föreningar och enskilda, som vill förlägga sina sammankomster till en rökfri och naturnära miljö har fått ett fint alternativ i Hagatorpet.
De små styrelsemötena passar fint i gårdens klubbrum, medan samlingssalen kan ta emot upp till 100-talet personer.
Varje friluftsgård med självaktning håller sig med markerade leder av varierande längd. Tack vare tillmötesgående från kommunen och arbetsmarknadsmyndigheterna kommer även Hagatorpet att få vandringsleder under våren. Dessa kommer att komma till som ett beredskapsarbetsprojekt och bör kunna stå färdiga, när naturen står som fagrast under försommaren.
Välkommen att prova friluftsgårdens möjligheter, även Du!
(Observera att ovanstående text var aktuell år 1978.)