HAGATORPET I CENTRUM FÖR AKTIVITETER I 30 ÅR

Artikelförfattare: Ann-Louise Kjellner.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2007-12-27.
Nr 52 – årg. 16, sid. 15.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: Borås Tidnings Tryckeri AB.

I torsdags kväll stod borden vackert juldukade på Hagatorpet och vid bordsändan riggade hedersgästen Rolf Hammar, generalsekreterare i Vasaloppet, för sitt föredrag. För Rolf är det första besöket i Tranemo, men han känner väl till både orten och Hagatorpet redan tidigare.

– Jag känner er duktige skidåkare Robin Johansson, som är skidgymnasietränare uppe hos oss och med som ledare i svenska landslaget och jag vet också att ni har många Vasaloppsåkare här.
Och det har Rolf Hammar helt rätt i. De senaste åren har 60-talet glada skidåkare från Tranemo funnits på plats vid startlinjen i Sälen!
Fantastiskt tycker Rolf och menar att Hagatorpets fina anläggning är en av anledningarna.
– Det har ju blivit tuffare när snöläget är som det är, här på Hagatorpet här gör man ett kanonjobb med snöbanor, som gör det möjligt att träna.

Däremot känner Rolf lite oro för framtiden och det ideella arbete vi vant oss vid.
– Vi har blivit bortskämda med den äldre generationens ideella insatser. De lägger ner ett enormt arbete och frågan är om det finns några som vill ta vid efter dem.
I sitt föredrag pratade Rolf dock inte så mycket om själva Vasaloppet, utan inriktade sig mera på eventet som sådant. Hur det byggts upp och hur man tänkt kring arrangemangen.
– Alla känner inte för att åka 90 km, man kanske vill åka 30 km. Vasaloppet har blivit en hel bukett av arrangemang och vi räknar med en sekundär effekt på 115 miljoner kronor, som kommer in till regionen kring Vasaloppet.

Rolf pratade också en hel del om marknadsföring, där han tycker skidsporten borde lära av lagsporten.
– Vi är ganska dåliga på att marknadsföra oss jämfört med till exempel ishockey och fotboll.

Fyra föreningar i samarbete
Hagatorpets styrelse är förstås glada att ha fått Rolf Hammar som gäst vid sitt jubileum.
– Skidåkningen är en så stor del av Hagatorpet och det är fantastiskt roligt att få höra en sådan habitué som Rolf Hammar prata om skidor och Vasaloppet.
Men Ove är givetvis noga med att påpeka att Hagatorpet även har andra aktiviteter, lika viktiga, som orienteringen under sommarhalvåret. OK Tranan har både många duktiga orienterare och har genom åren stått som arrangör till många stora evenemang.

Hagatorpet drivs alltså av fyra ideella föreningar: Tranemo IF, OK Tranan, Tranemo scoutkår och Korpen Tranemo, och har så gjort sedan starten för 30 år sedan. 30 år med stor utveckling av anläggningen. Så gott som varje år har något nytt hänt, förutom att hålla befintliga faciliteter i trim.

Elljusspåret har funnits sedan 1969 och konstsnö har man kunnat producera sedan slutet av 90-talet. I år har vattenburen jordvärme installerats till en kostnad av närmare 350 000 kronor, ytterligare en snökanon har köpts in och en större pump installerats.
– Vi är rustade om och när kylan kommer! försäkrar Göte ”Kugga” Johansson innan han intar sin plats vid de framdukade landgångarna.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.