GRAMMING DRAR SIG TILLBAKA – 2009

Artikelförfattare: Katrin Johansson.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2009-02-26.
Nr 9 – årg. 18, sid. 4.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: Borås Tidnings Tryckeri AB.

Nej, då, butiken läggs inte ner. Men i samband med sitt 35-årsjubileum får den en ny ägare. Örjan Gramming, som startade verksamheten i februari 1974 drar sig tillbaka och får mer tid till hobbyn, silversmide.

Örjan Gramming är praktiskt taget född till optiker. Farfar sålde glasögon redan år 1910 och pappa hade en butik i Jönköping. Den butiken tog Örjans svåger över, så när Örjan själv skulle öppna butik tog han fram kartboken i jakt på ett lagom stort samhälle, på inte alltför långt avstånd från Jönköping. Så kom det sig att han hamnade i Tranemo.

Glasögonmodet
Nu har glasögontrender från tre decennier passerat genom butiken, sjuttiotalets lite smalare och åttiotalets överdimensionerade är några som sticker ut.
– Själv gillar jag modet som det är nu, stilarna är väldigt blandade och inget är rätt eller fel. Det är särskilt populärt med tjockare mörka plastbågar, lite 60-talsstil, det tycker jag är snyggt, säger Örjan och visar ett par designerglasögon med svarta tjocka bågar a lá Buddy Holly. Bredvid dem hänger ett par klotrunda, John Lennon-modellen.
– De säljer inte så bra, berättar han, men de är riktigt fräcka, för den lite mer våghalsige.
Men hur är det med Tranemoborna, följer de modet? Jodå, Örjan tycker att de är modemedvetna och duktiga på att hänga med trenderna.

Om att vara optiker
– Det bästa med optikeryrket är att kunna hjälpa människor till en bättre livskvalitet. För att ha en bra syn och trivas med sina glasögon har faktiskt med livskvalitet att göra, säger Örjan och ser allvarlig ut.
Jag frågar om det inte kan vara jobbigt också, att en del, särskilt barn, kanske blir besvikna när de får beskedet att de behöver glasögon. Men nej, något sånt har han sällan varit med om.
– Många barn är snarare besvikna över att de måste vänta en vecka, att de inte får glasögonen direkt, säger han och ler.

Med i Konstnärsgruppen
Även om Örjans pappa och farfar båda var optiker, var det inte ett självklart val, utan det stod mellan optiker och silversmed.
– Men med facit i hand så kan jag säga att jag valde helt rätt, det är ett intressant yrke och det har varit många fina år med trevliga kunder.
Men vem har sagt att man inte kan vara både optiker och silversmed? Örjan är idag med i Tranemo konstnärsgrupp och säljer en del av sina smycken i butiken. Det är smidet som ska få mer av hans tid nu när butiken får en ny ägare.

Den första april tar Jonas Lorin från Opticus i Ulricehamn över butiken och han kommer fortsätta prova ut och sälja glasögon och linser till behövande Tranemobor. Örjan kommer inte heller sluta jobba helt, utan han kommer fortfarande synas i butiken då och då.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.