GLIMTAR FRÅN DAGENS SJÖTOFTA – ÅR 1994

Artikelförfattare: Uppgift om enskild författare saknas.
Foto: Uppgift om enskild fotograf till bilderna saknas.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1994-03-16.
Nr 5 – årg. 3, sid. 8. Ingår i en temaserie om samhällen i vår bygd.
Familjetidning för Kind.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Följande text tillhör de av tidningen publicerade bilderna. Texten finns också att läsa under varje bild om du klickar på bilden!

Ja inte kan man se att det är samma hus på de båda bilderna! Men så är det faktiskt.
Sjötofta Handelsbod drivs sedan 1981 av Anna-Britta Abrahamsson. Det har varit butik i huset alltsedan det byggdes år 1905. Det var samma år som järnvägen kom till byn och medförde ett allmänt uppsving. Ett tag fanns det hela tre handelsbodar i Sjötofta.

Max Brotschi säljer schweizermandel på marknader när han inte handlar pizza av Christina Andersson i kassan.

Sjötofta skola har 49 elever. Det är en årskurslös skola med flexibelt lågstadium och åldersblandat mellanstadium. Man börjar läsa engelska redan i första klass samt tyska och franska i sexan.
Skolans roll är viktig och det är också viktigt med social miljö och utveckling. De fyra nyckelorden är Öppenhet, Trygghet, Ansvar och Hänsyn. Lärarna vill vara öppna för eleverna och föräldrarna är alltid välkomna. Eleverna ska känna sig trygga tillsammans med personalen.
Växthuset är skolans stolthet. Man odlar sina egna grönsaker för att barnen ska kunna äta giftfritt, bl.a. är man självförsörjande på potatis. Maten lagas på skolan av husmor Carin Norström som bjuder på måltider av hög kvalité.

Bilverkstan och bensinstationen i Sjötofta heter Jalles bilverkstad. Innehavare är Bernt ”Jalle” Jarl, som har hållit till här sedan 1984. Jalle gick ut skolan i Ulricehamn 1972 som bäste bilmekanikern i Sverige vilket lovar för god kvalité på reparationerna. Han kommer egentligen från Ambjörnarp, där hans kusin har en verkstad (ligger det i släkten månne?). För närvarande reparerar han mest skogsmaskiner, men krånglar bilen tar man den naturligtvis hit. Jalle är lite orolig för små bensinstationers framtid eftersom de hårda miljökraven på muffar och dylikt innebär för stora investeringar för små mackar.

På Balton, där det finns 36 anställda, sysslar man också med tråd, men i annan utformning. Här gör man inredningsdetaljer av tråden, som lustigt nog inte kommer från tråddrageriet intill. Man tillverkar t.ex. korgar till tidningsställ, köksserier samt olika hyllsystem till både butiker och privata hem. Bokhyllor och kontorsmöbler, men även detaljer till IKEA:s sortiment, tillhör också utbudet.

Joakim Andersson vid den nya svetsmaskinen, en investering som gått på runt 2 milj. kr.

Sjötofta Fritid drivs av makarna Kjell-Åke och Gudrun Flack. På kort tid har Sjötofta Fritid blivit ett av de mest etablerade dansställena i västra Sverige. Så gott som varje fredag och lördag är det dans i lokalerna.
På tisdagar anordnar Sjötofta IF bingo på Sjötofta Fritid.
På bilden ser vi Mikaela Flack och kompisen Lovisa Adolfsson som leker i snön framför Sjötofta Fritids fritidsstugor.
Nu på vintern hyrs stugorna ofta av danskar medan tyskarna kommer på sommaren.

Sedan sex år har Sjötofta en egen tidning Sjötoftabladet, som kommer ut 4 nr per år.

Från och med 1 april (läs 1994) får Sjötofta äntligen eget postnummer, 514 94. Det är något som många väntat länge på. Den allmänna uppfattningen är att orten tappat sin identitet som det varit. Men nu blir det alltså ändring på det.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.