FRISKVÅRD I TRANEMO – REMISS TILL KORPEN GER LÄNGRE LIV? (ÅR 1978)

Artikelförfattare: Uppgift om enskild författare till artikeln saknas.

Artikel ur ”Borås Tidning” 1978-10-11.
Från pressklipp ur Tranemo Biblioteks samlingspärmar.
AB Pressurklipp
102 20 Stockholm 12

En läkarremiss till någon av korpens motionsgrupper kan man få i Tranemo. Nu (läs oktober 1978) engagerar sig också vårdcentralen i tema-kvällar om hälsan tillsammans med korpen och med stöd av kommunens hälsovårdsnämnd.
– Vi vill stimulera intresset för rätt kost och motion, men samtidigt betona helheten och vidga vyerna något, säger dr Göran Wemmenborn.
– Motion måste inte vara att löpa tills man blir blå.

– Många rusar runt i skogen så ansträngda att de inte förmår registrera det vackra och andra är rädda för motionspropaganda. Det finns patienter som knappast vågar se på TV eller läsa tidningar på grund av denna.
– För somliga har motion nästan blivit religion – i hoppet om ett längre liv. Kanske döljer sig här en dödsskräck.
– Vi försöker nu vidga vyerna en aning. I temakvällarna kommer vi också att gå igenom de mänskliga organsystemen och de enklaste åkommorna.

– Remisserna till korpens kansli kan patienter få om de ligger i riskzonen för t.ex. sjukdomar i cirkulationsorganen. Några riskfaktorer är övervikt, brist på aktivitet samt rökning. Hos korpen kan de få en puff in i någon av de motionsgrupper som finns på olika konditionsnivåer.
– Nu fortsätter alltså samarbetet i tema-kvällarna, som inleds i kväll, onsdag (läs oktober 1978). Då blir det föredrag av eldsjälen på socialstyrelsens hälsoupplysning Barbro Ljungstedt.

På följande onsdag talar doktor Göran Wemmenborn om cirkulationsorganen och dietist Gunvor Hägg om rätt frukost. En mindre utställning ordnas. En söndag i höst (1978) bjuder man också till vegetarisk middag på hotellet.
Hälsofrämjandets Arne Persson, företrädare för en vegetarisk kostlinje, inträffar onsdagen därpå och talar om kost, bantning och fasta.

Därefter följer en rörelseorganens onsdag och en njutningsmedlens. Då står bl.a. rökning på programmet och man förhandlar med en känd professor om att föreläsa. Frågestund hör till varje program.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.