FRÅN ÖKEN TILL LEVANDE MEDELPUNKT

Artikel ur ”Titta in i Tranemo”, bilaga till Borås Tidning den 5 november 1989.

Redaktionen för denna bilaga bestod av skribenterna: Kjell-Åke Dahlin, Leif Danielsson, Anna Fingal, Lotta Hellström, Göran Jakobsson, Magnus Josefsson, Anna Petersson och Anders Ros.
Fotografer: Tomas Karlsson, Lennart Magnusson, Lennarth Mårtensson, Peter Sääsk och Curt Ylving.
Redigerare: Mats Palmqvist och Torbjörn Svensson.

Tranemo har blivit nybyggar- och ombyggarland. I dag kan vi avslöja nästa uppfräschningsförslag – ett drastiskt sådant.
Medborgarplatsen ska bli en levande medelpunkt Med ett medborgarhus som får riktig restaurang och ny danssalong.
Men inte nog med det. Ett kulturhus byggs med bibliotek, café och kanske bowlinghall.

Medborgarplatsen är i dag mer en öken än ett torg. Ställ dig mitt i denna öken och försök tänka dig tre- fyra-fem år framåt.
Medborgarhuset är i dag ett problembarn. Utvecklingen har sprungit ifrån huset, danspubliken knorrar och riksteatern vägrar komma på besök.

Förslag
Alltså behövs en uppfräschning och nu finns ett förslag över hur den kan åstadkommas.
Huset helrenoveras. Danssalongen görs om och en riktig restaurang byggs i anslutning till den. En restaurang som inte bara har öppet danskvällar.
Biosalongen renoveras och får utrymmen som gör att även teaterfolk vågar komma på besök. Samtidigt handikappanpassas alla lokaler.
Rejäla studielokaler skapas och förhoppningsvis skapas därmed också konferensmöjligheter.

När så medborgarhuset fräschats upp är det dags för steg två. Längan som ligger utmed medborgarplatsens långsida, det s.k. centrumhuset, rivs.
På tomten byggs ett kulturhus, ett hus, som framförallt inrymmer ett nytt bibliotek. Kulturhuset och medborgarhuset länkas samman med hjälp av ett café. En musik- och tidningshörna blir det också, en hörna som är öppen även när biblioteket är stängt. Kanske blir det också en bowlinghall i kulturhusets källare.

Torgets utseende är nu förvandlat, men detta är bara början. I Precons gamla lokaler blir det ett rejält bokbussmagasin
Ökenytan lättas upp med hjälp av träd och buskar. En uteterrass blir det också. Korvkiosken och bensinmacken rivs även de, likaså den gamla brandstationen. Plötsligt har hela medborgarplatsen förvandlats.
Så ser planerna ut och en som tror på dem är kommunalrådet Tage Jönsson.
– Ja, jag tror på det här. Inom en femårsperiod bör allt vara i lås.

Bakom planer
Vilka är det då som ligger bakom planen. Den plan som avancerat så långt att ritningar på kulturhus och ett nygammalt medborgarhus finns.
Jo, det är representanter för näringsliv, banker och kommunen som i hemlighet filat på förslaget. Kostnadsberäkningar finns det också, miljonrullningens storlek är beroende av om hela ombyggnadspaketet köps eller ej.

Att medborgarhuset behöver byggas om är alla överens om. Många kan också tänka sig att ett nytt kulturhus byggs vid medborgarplatsen.
Om sedan korvkiosk, bensinmack och den gamla brandstationen ska rivas är mer öppna frågor.
Det var ett år sedan ombyggnadsgruppen träffades första gången. Några träffar till har det blivit sedan dess och nu närmar sig ögonblicket av allvar. Den stund då hela projektet måsta klubbas.

Levande torg
Entusiasmen är stor. Nu ska Tranemo få ett levande torg. Ungdomen ska få någonstans att ta vägen och kulturen likaså.
Oddset för dagen lär vara att det är 80 procents chans att förslaget blir verklighet. Så uttryckte i alla fall en i ”hemliga gruppen” sig.

Läs också artikeln ”Ett centrum med ny ansiktslyftning” som finns under www.tranemo.nu där finns några av svaren på hur planerna verkställdes.