FRÅN BRANDKÅR TILL RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND

Artikelförfattare: Tina Hjorth.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1995-01-18.
Nr 2 – årg. 4, sid. 1 och 4.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Produktion: Strand Reklam.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Rolf tror på sammanslutningen
Den första mars (läs 1995) träder det nya Räddningstjänstförbundet i kraft. Det är en sammanslutning mellan räddningskårerna i sjuhäradskommunerna Bollebygd, Borås, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn. Tanken är att det skall bli enklare att genomföra olika räddningsinsatser i Sjuhärad.
Hur framtiden för de anställda inom räddningstjänsten kommer att bli, och om eventuellt någon brandstation kommer att läggas ner, är för dagen oklart.
– Allmänheten kommer i vilket fall som helst inte att beröras av omorganisationen hävdar Rolf Gotemark, räddningschef i Tranemo Kommun.
Rolf Gotemark tror att det nya Räddningstjänstförbundet kommer att ge en bättre räddningstjänst i framtiden.
Med en enda ledningsorganisation bör arbetet också kunna genomföras effektivare och det blir också möjligt att samordna räddningstjänstens materialförsörjning.

Vad innebär det nya räddningstjänstförbundet för allmänheten, frågar vi Rolf Gotemark, räddningschef i Tranemo och Svenljunga.
– Förhoppningsvis ska det bli bättre. Tack vare räddningstjänstförbundet får vi bättre samordningsmöjligheter både vad gäller personella och materiella resurser

Större krav
På senare år har räddningstjänsten fått större och större krav på sig. Brandkårens forna uppgifter utökades 1987-88 då den nya räddningstjänstlagen trädde i kraft och idag får brandmännen både släcka bränder, ingripa vid trafikolyckor och kemiska utsläpp och mycket, mycket mer.
Alla dessa uppgifter kräver sina män och räddningschefens förhoppning är att förbundet kommer att ge manskap och befäl sådana övningsmöjligheter så att de blir ännu bättre rustade för att möta exempelvis trafikolyckor eller kemiska utsläpp.

Effektivare och billigare
Rolf Gotemark tror inte att det nya förbundet kommer att medföra några direkta förändringar ute i kommunerna. Visserligen försvinner räddningsnämnderna och istället kommer politiska representanter från varje kommun att ingå i en direktion med det övergripande ansvaret för förbundet. På så vis blir administrationen och organisationen effektivare och billigare, vilket ska ge en bättre räddningstjänst i framtiden.

Arbetslöshet?
Hur framtiden blir för de anställda inom räddningstjänsten är fortfarande inte riktigt klart. I och med Sveriges inträdande i EU kommer alla tidigare avtal gälla året ut men sedan är det ingen som vet exakt hur det blir.
– Förbundets ambition är att så många som möjligt ska ha samma arbetsuppgifter som tidigare, säger Rolf Gotemark, medan ställföreträdande räddningschef Weine Hermansson ser mer pessimistiskt på framtiden.
– Det blir arbetslöshet för ett flertal.
Varför då?
– Det kommer att bli för dyrt att behålla alla även om kvaliteten på räddningstjänsten försämras. Rolf Gotemark håller med om att det många gånger är ekonomin som styr.
– Trots allt måste arbetsuppgifterna skötas. Man får rätta munnen efter matsäcken.

Kommer några brandstationer i Tranemo att läggas ner?
– Nej, ryktena om nedläggningar av stationer är överdrivna. Att de uppkom berodde på att vi inte fått tillräckliga medel i budgeten för att driva verksamhet som tidigare, men några nedläggningar är det inte fråga om.
Vad det handlar om är en omorganisation vid utryckningar som kräver en rökdykarinsats. En rökdykare får av säkerhetsskäl aldrig bege sig ensam in i ett hus utan måste alltid ha sällskap av en kollega. Dessutom måste en rökdyksledare och förman samt en pumpskötare befinna sig utanför som backup.
Tidigare gällde att man vid dessa tillfällen som krävde s.k. stort larm kallade in extra personal, medan det när räddningstjänstförbundet trätt i kraft istället kommer att röra sig om s.k. två-stationslarm. I Svenljunga finns inte detta problem eftersom bemanningen där är fulltalig.
– Allmänheten kommer inte att beröras av omorganisationen, lovar Rolf Gotemark.

Hur fungerar brandförsvaret och räddningstjänsten i Tranemo och Svenljunga idag?
– För att vara så små orter fungerar det faktiskt väldigt bra, svarar Rolf Gotemark.
Var julen en jäktig tid för brandmännen?
– Faktiskt hade vi inte ett enda tillbud under julen. Folk har för det mesta god kontroll över ljusen.

RÖSTER OM RÄDDNINGSTJÄNSTEN

Stig Svensson, ordförande i brandmannaförbundet:
– Vi vet inte så hemskt mycket om vad detta innebär än. Först nästa fredag är det MBL-förhandlingar och sedan vet vi lite bättre var vi står.

Kurt Lidén, brandförman:
– Det har varit mycket bristfällig information till oss på fältet vilket skapat en stor oro. Vi önskar få klara besked från politikerna, för rykten om indragningar har gjort många negativt inställda till förbundet. För stunden ser vi dock positivt på saken eftersom dessa rykten dementerats. Vi hade uppskattat om politikerna frågat efter våra åsikter innan beslutet fattades. Huvudsaken är ändå att räddningstjänsten förblir lika bra för tredje man.

Lars-Olof Karlsson (s)-politiker i Tranemo:
– Ur kommunens synvinkel är det här samarbetet positivt. Redan nu kan positiva effekter av detta samarbete skönjas, och Marks kommun verkar också intresserade av att vara med.
Eftersom kraven höjts på räddningstjänsten de senaste åren ger samarbete över kommungränserna vinster.
Både förebyggande och operativt räddningstjänstarbete kräver investeringar och då är det vettigt att samarbeta. Det samarbete vi tidigare haft med Svenljunga har fungerat väldigt bra, och när nu Borås och Ulricehamn började tala om ett utvidgat samarbete tyckte vi det lät intressant.
Man måste emellertid ha förståelse för de deltidsbrandmän som är oroliga över sin framtid. Också i framtiden gäller det att lyssna på och respektera varandra.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.