FRAMTIDA FORUMTORGET I MODELLFORM

Artikelförfattare: Sofia Fritzson

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2004-06-10.
Nr 24 – årg. 13, sid. 4.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: AB Smålänningen, Ljungby.

Förra hösten (2003) började sex tjejer på Tranemo Gymnasieskola att planera hur de tyckte att Forumtorget i Tranemo skulle se ut. Under vårterminen har modellen tagit form och står sedan en tid tillbaka färdig att beundras i kommunhuset.

Arbetet med modellen för Forumtorget började i höstas när Sandra Andersson, Maria Kjellgren, Emelie Josefsson, Johanna Eriksson, Marie Abrahamsson och Sofia Rylander letade efter ett projektarbete. Genom PIPE och Kathleen Wireklev fick de förslag på olika projekt de kunde åta sig, och av sjön, bron och kommuntorget, bestämde de sig för torget.

– Vi valde torget av flera olika anledningar. Dels ser det så tråkigt ut, och dels kändes det som det roligaste att göra, säger Sandra.
– Dessutom är det något som kommer att bevaras under lång tid och det är roligt att vara delaktiga i. När torget är färdigt så kan vi tänka att det ursprungligen kommer från våra idéer, säger Emelie.
– Eftersom det inte hinner göras färdigt under vår projekttid så fick vi göra det i modellform, förklarar Maria. Under hösten planerade vi och rådfrågade våra handledare Lennart Haglund och Kathleen Wireklev, som båda var till stor hjälp, och under våren har vi byggt det. Under hela projekttiden har vi haft ett otroligt bra samarbete med kommunen.

Ett torg för alla
– Vi har verkligen ansträngt oss för att göra så att torget passar alla, säger Marie. Det är handikappsanpassat och passar både barn, ungdomar, vuxna och pensionärer.
– Tanken med det nya torget är att det ska vara grönare och likna en park med träd och buskar, säger Johanna. Det finns asfalterade gångar och självklart belysning. Vi ville göra det lite öppnare runt torget, så vid muren, mittemot banken, har vi öppnat upp med en stor trappa.
– Vi har försökt att göra det så verklighetstroget som möjligt och har fått allt material sponsrat från bl.a. kommunens verkstad och PIPE, säger Emelie.

Och verklighetstroget är det verkligen. På torget där tjejerna har placerat en fontän porlar riktigt rinnande vatten!
– Fontänen passar bra både på sommaren och vintern, eftersom man kan tända belysningen under vinterhalvåret, säger Sandra.
På PIPE-avslutningen i Ulricehamn vann tjejernas projekt tillsammans med tre andra Tranemoprojekt första pris, vilket innebar att 1000 euro gick till PIPE.
Det nya torget kommer att börja byggas 2005 och om allt går som det ska beräknas det vara klart till midsommar samma år.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.