FJÄRDE GENERATIONEN STRÖMQVIST

Artikelförfattare: Mathias Bång.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2000-04-13.
Nr 15 – årg. 9, sid. 7.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

1913 startade Arthur Strömqvist cykelaffären i Ambjörnarp. Det började med alla sorters reparationer av symaskiner, skjutvapen, lås, nycklar och så klart cyklar (velocipeder). Idag arbetar fjärde generationen Strömqvist (Andreas) i butiken.

Cykelaffären är den äldsta i sitt slag och även den äldsta återförsäljaren för Crescent. På Crescents 90-årsjubileum var Arthurs son Sten närvarande, sittande jämte Crescents VD.
Sten tog över efter far sin och sedan har det rullat på. Stens söner, Göran och Bengt har även de arbetat i butiken, idag jobbar Bengts son tillsammans med Sten i butiken. Andreas tänker köra butiken vidare, det ligger i tiden att cykla.

– Vi har ca 400 cyklar i lager, färdigmonterade för att levereras till kund (läs år 2000), säger Andreas. Vår styrka ligger i att kunden alltid kan provcykla sin cykel på plats och att vi endast säljer färdigmonterade cyklar. ”Kartongcyklar” kan bli rena trafikfaran om de inte är monterade på rätt sätt.

Historisk tillbakablick
När intäkterna inte räckte till på 1930-talet tillverkade Arthur egna cyklar. Bl.a. ”Trasten” som blev en riktig storsäljare, dög det inte med hemtillverkat kunde man köpa ”Blixten” för 86 kronor. Vad får man för det idag, ett beg. bakdäck?
Försäljningen har inte alltid gått uppåt, t.ex. på 1960-talet, då var det nästan fult att cykla, man skulle ha så fin bil som möjligt. 1973 kom oljekrisen och sedan dess har det varit högkonjunktur för cyklandet, mycket p.g.a. det höga bensinpriset.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.