ETT UNIKT TILLFÄLLE MITT I SAMHÄLLET – GUNNARSBORG

Artikelförfattare: Ann-Louise Kjellner

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2006-10-26.
Nr 43 – årg. 15, sid. 25.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: V-TAB, Södertälje 2006.

Inbäddat i lummig grönska precis mitt i Tranemo samhälle ligger Gunnarsborg. Den vackra vita villan från förra sekelskiftet.
Nu är den till salu, med sina tre tillhörande tomter. Ett unikt tillfälle, säger mäklare Gunnar Örtlund hos Svensk Fastighetsförmedling.

Tre byggnadsklara tomter om mellan 1 000-1 500 kvadratmeter, med vatten och avlopp framdraget och så den fjärde fastigheten, bebyggd för hundra år sedan med villan Gunnarsborg.
Villan byggdes och beboddes av Gunnar Tilander, som i sitt testamente gjorde klart att villan efter hans död skulle stå till kyrkans förfogande, som bostad åt präster. Så har också varit fallet ända tills kyrkoherde emeritus Gunnar Ådals bortgång i våras. Eftersom ingen efterfrågan längre finns på prästbostäder, vill Tilanderska stiftelsen nu avyttra fastigheten.
– Personligen tycker jag ju att själva byggnaden är väldigt vacker med sin träfasad med både stående och liggande panel, glasveranda och snickarglädje, säger Gunnar Örtlund.

Väl bevarad
Även invändigt är byggnaden välbehållen med vackra parkettgolv, kakelugnar och en charmig planlösning med valvöppningar.
– Den är inte heller ”sönderrenoverad”. De förändringar som gjorts från originalet är små och lätta att återställa igen. Oerhört lätt att komma tillbaka till ursprunget, skulle jag vilja påstå, fortsätter Gunnar.
Men det allra mest intressanta är naturligtvis läget. Både att kunna få en bostad med en generös tomt mitt i samhället och dessutom möjlighet till nybyggnation på ytterligare tre tomter.

– Nära till allt, ICA, post, bank, kommunhus, butiker, precis mitt i hjärtat av Tranemo.
Ett verkligt tillfälle för en köpare med idéer, menar Gunnar.
– Flerfamiljshus, villor eller varför inte bostadsrätter som tilltalar lite äldre människor som vill flytta från sina villor till ett bekvämare boende? Det här är en unik chans!
Av samma åsikt är stadsarkitekt Börje Aneljung i Tranemo.
– Både själva byggnaden, som är byggd 1903. Den är en av de äldsta bevarade vi har i centrala Tranemo och har ett både samhälls-, social-och byggnadshistoriskt värde.
För de tre tomterna, menar Börje, finns stora möjligheter. Stadsplanen för området är sedan 40-talet, men kommer givetvis att ses över i samband med att idéer för området kommer fram.
På fredag håller Svensk Fastighetsförmedling visning av fastigheterna.

Gunnar Tilander
Värt att nämna i sammanhanget kan väl vara att Gunnar Tilander var professor i romanska språk vid Stockholms universitet och dessutom såväl jurist som filosofie doktor. Förutom sina omfattande vetenskapliga insatser, för vilka han fick mycket uppskattning, har han också författat böcker som Stång i vägg och hemlighus. En mycket underhållande bok, men också med ett rikt mått av kulturhistoria, bokstavligen om mänsklighetens baksida.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.