ETT CENTRUM MED NY ANSIKTSLYFTNING

Artikel ur ”Titta in i Tranemo”, bilaga till Borås Tidning den 5 november 1989.

Redaktionen för denna bilaga bestod av skribenterna: Kjell-Åke Dahlin, Leif Danielsson, Anna Fingal, Lotta Hellström, Göran Jakobsson, Magnus Josefsson, Anna Pettersson och Anders Ros.
Fotografer: Tomas Karlsson, Lennart Magnusson, Lennarth Mårtensson, Peter Sääsk och Curt Ylving.
Redigerare: Mats Palmqvist och Torbjörn Svensson.

Tranemo är ett samhälle i förvandling. Tranemo centrum genomgår nu en ”ansiktslyftning”, och med den nya, genomfartsleden har vissa ”rynkor” slätats ut. I varje fall för bilisterna.
Men det är inte bara Järnvägsgatan som ska ge Tranemo ett nytt ”ansikte”. Fler förändringar väntar, bland annat står ombyggnad av Storgatan på tur.

Den som inte har varit i Tranemo, låt oss säga under det senaste året, kommer säkert att lyfta förvånat på ögonbrynen. Den som kommer Tåstarpsgatan in nickar till en början igenkännande, Larssons Trä, växthusen och villorna finns där som tidigare. Svänger upp Brogatan och där ligger skolan och kyrkan som vanligt, lite längre fram är Medborgarplatsen sig lik. Men så händer det – Brogatan tar slut, inte som tidigare vid Storgatan utan vid något helt nytt. Den nya genomfartsleden.

Järnvägsgatans nya sträckning, som börjar (eller slutar) i höjd med Tranemo Grus & Betong och slutar (eller börjar) mellan kommunhuset och Tranemo Tvätt, förvirrar besökaren några ögonblick. En cirka 900meter lång och åtta meter bred asfalterad farled, som kröker rygg där den möter Storgatan och ödmjukt böjer sig bakom kommunhuset. Denna svarta orm har kostat fem miljoner kronor att bygga, av dem betalar kommunen tre. Kommunen har även svarat för markinlösen och belysning som har plussat på kostnaden med ytterligare någon halvmiljon.

Och detta är bara början på Tranemo centrums förvandling. I tur står ett busstorg vid Järnvägsgatan mellan Byns väg och Lövstagatan. Där ska det bli uppställningsplats för fyra bussar, cykelparkering och en väntkur. Den väntkuren ska inte bli något vanligt och simpelt klimatskydd utan snarare en mindre vänthall Lite längre bort, mellan Lövstagatan och Uno X-macken, ska det bli en liten tvärgata eller kanske kan man kalla det gränd.

Om något år eller så väntar nya överraskningar för den som inte besökt Tranemo på ett tag. Då ska Storgatans utseende ha förändrats en del. Exakt hur det då kommer att se ut, är det ingen som vet idag, projekteringen har just påbörjats. Kanske blir det något i stil med den skiss som gjordes för ett par år sedan.

Enligt den skissen ska Storgatan bli smalare eftersom det blir parkeringsfickor och inte som nu parkering på gatan. Dessutom ska trottoarerna bli bredare och träd ska planteras med jämna mellanrum på båda sidor av gatan. Forumtorget, som nu skyddas på två sidor av kommunhuset, ska göras om för att bli trevligt och inbjudande.

Skissen visar också, att i framtiden blir det inte möjligt för bilisterna att ”stå på” när de kör Storgatan. Korsningarna, mellan Forum och polishuset, ska höjas upp i nivå med trottoarkanterna. Vilket kommer att göra det tryggare för alla gångtrafikanter att ta sig över Storgatan. Ja, se det blir till slut en genomgripande ”ansiktslyftning” av Tranemo centrum.

Följande avslutning och tillägg till artikeln är skriven av Inga-Lill Lindgren och är helt fristående från Borås Tidning.
Källor: Kommunalt Forum år 1992-2009.
Ansvarig utgivare: Arne Willhammar.
Ges ut av kommunstyrelseförvaltningen Tranemo kommun.

Idag 2009, 20 år senare, ser vi en del av förverkligandet av de ovanstående planerna och vi har även fått ytterligare synbara förändringar i vårt samhälle.

Låt oss återvända till Tåstarpsgatan och infarten mot Tranemo från Svenljunga. Här finner vi de nya gula husen – Kalvängen – på höger sida där förut växthusen stod. Dessa strandnära hus invigdes 2006. Vi kommer sen fram till rondellen som rakt fram leder oss mot Limmared. Till vänster här finns Willys stora mataffär. Byggnaden uppfördes 1996 och mataffären hette då Sparsam som sen blev Matex och idag Willys. Till höger i rondellen leder Brogatan framåt mot Tranemo centrum. Brogatan har nu en refug vid Tranängskolan, två farthinder med övergångsställen samt cykel- och gångbana. Allt för att skapa en trafiksäker miljö.

Storgatans förändrade utseende är satt i verket. Från den första ombyggnaden 1992 vid Systembolaget och Posten till den senaste 2006, där södra delen av Storgatan och västra delen av anslutande Byns väg blev gårdsgata. Vårt Forumtorg har fått ett nytt ansikte där elever på Tranemo Gymnasieskola varit idégivare genom sitt projektarbete i samråd med Pipe, ett EU – projekt, där ungdomar ska involveras i utvecklingen av hemorten.

Det ”nya” Ica öppnade under hösten 2007 i ”gamla Tranemo Tvätt” som fått en så ovanlig och iögonfallande tillbyggnad som Ostindiefararen Götheborgs varvslokal. Den bågformade lokalen med glasentré välkomnar kunderna på ett nytt sätt.

Strax intill, och alldeles invid Tranemosjön sträcker sig det nya höghuset, Tranemo Park, som stod inflyttningsklart nu under år 2009. Alldeles bredvid har vi det gamla Samhall som inom kort ska genomgå ombyggnad och där bl.a. vårt nya bibliotek väntas inrymmas och därmed få ett mer centralt läge än sitt nuvarande.
Tvärsöver vid Lövstagatans anslutning till Järnvägsleden har vi Bussterminalen och på andra sidan finns affärshuset Expert.

Vid Medborgarplatsen, där Centrumhuset tidigare låg, växte en gymnasieskola fram under första delen av 1990-talet och stod klar 1994. En tillbyggnad gjordes redan år 1997 som gav utrymme för fler elever och nya utbildningsprogram.

Medborgarhuset återinvigdes 2004 efter renovering av biografdelen och matsalsdelen.
Tranängskolan har genomgått stor ombyggnad och förändringarna är ännu inte slutförda.
Den gamla brandstationen vid Jälmån revs 2005 och här finns nu ett parkområde där en ny gångbro över ån byggdes i samarbete med elever vid Tranemo Gymnasieskola, liksom Forumtorget (se tidigare).

Ovanstående visar en kort beskrivning av vårt samhälle under utveckling.

Som avslutning några ord om vår vackra natur mitt i samhället, där Tranemosjön sträcker sig söderut från Tranemo kyrka och bort mot Tåstarps ängar.
Under senare delen av 1990-talet påbörjades arbetet med att verkställa en gångväg runt sjön. För att kunna ta sig runt måste en bro byggas över ån. Bron byggdes i form av en hängbro söder om Tåstarps ängar. Den invigdes hösten 2000. Gångvägen runt sjön har under åren förändrats och förbättrats allt efter samhället i övrigt. Exempelvis, den nya gångbron vid gymnasiet och fortsättningen mot Kalvängen, genom denna sträckning mellan Brogatan och Tranemosjön undviks att korsa större trafikerade vägar och här passerar vi också den upprustade badplatsen.
Vidare påbörjades banvallsprojektet, ett iordningställande av de gamla banvallarna mellan Tranemo – Uddebo, Tranemo – Limmared – Månstad och Tranemo – Ambjörnarp. De var klara för invigning under åren 2006-2008 och därmed finns nu fina asfalterade gång- och cykelvägar som sammanbinder kommunen.