EN LITEN BIT PÅ VÄG – GÅNG OCH CYKELLED I TRANEMO INVIGDES OCH RIKSMARSCHEN STARTADE (ÅR 1999)

Artikelförfattare: Thore Olofsson.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1999-09-30.
Nr 39 – årg. 8, sid. 19.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Gång- och cykelled i Tranemo Invigdes och Riksmarschen startade
Förra onsdagen var det äntligen dags att inviga första etappen av gång-och cykelvägen mellan Hagatorpet och Tranemo samhälle. Lite pompa och ståt, med bandklippning och tal blev det. Men det mera folkligt betonade, med gratisfika till alla och ballonger till dagisbarnen, var ändå det som blev färgklicken på tillställningen.

Det har varit lång leveranstid på den, men nu verkar alla hinder vara undanröjda för en fortsättning på den efterlängtade vägen. Den del av vägen som Hagatorpets ekonomiska förening hade åtagit sig är nu avklarad. Nu återstår bara resten. Den del som vägverket åtagit sig att stå för. Alla formalia är avklarade och byggstart skulle kunna ske under vintern, om nu vägverkets pengakista nu inte redan är tömd.

Riksmarschen
Hela invigningsarrangemanget hade påpassligt samordnats med Riksmarschen, Cancerfondens riksinsamling till cancerforskningen. Tranemo har ju goda traditioner att förvalta vad beträffar resultatet i Riksmarschen. Därför var tillfället väl valt att samordna upptakten med invigningen. Ett hundratal lade var sin femtiolapp vid Hagatorpet och riksmarschen var igång i Tranemo kommun!

Tuff cykeltur
– Det var ju en cykel från 1800-talet, var Lars-Åke Gustavssons kommentar när han hade skulle invigningscykla backen upp från landsvägen till Hagatorpet. Han fick nämligen kliva av och leda cykeln efter ungefär halva sträckan. Något som väckte munterhet hos publiken. Han var dock inte mer utpumpad av strapatsen än att han klarade av invigningsklippet av det blågula band som stängde hans väg, samt att hålla ett invigningstal där han tackade alla som jobbat för vägens tillkomst.
Nu var den nya vägbiten formellt invigd och detta sätter förhoppningsvis en viss press på de instanser som skall se till att resten av leden blir klar. Ända fram till den redan befintliga delen utmed Ambjörnarpsvägen.

Fotnot: Riksmarschen avslutades den 26 september. Bland kommunerna i Sjuhärad kom Tranemo på första plats och Svenljunga på andra. I region Västra Götaland blev placeringarna femma respektive sjua!

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.