DEN KYLDA MATEN – BESLUT AV OMSORGSNÄMNDEN I TRANEMO ATT GÅ ÖVER TILL KYLD MAT

Artikelförfattare: Ann Sofie Wahlberg.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2007-06-14.
Nr 24 – årg. 16, sid. 11.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: V-TAB, Södertälje 2006.

Nu har även Tranemos politiker tagit beslutet att gå från varmhållen till kyld mat till de äldre som fortfarande bor hemma. Men införandet som blir i september (2007) ska först grundas väl. SPF och PRO, hemtjänstpersonal och omsorgsnämnden var förra veckan inbjudna till en provsmakning, på Hjälmå i Dalstorp.

Den mat det handlar om är den till de cirka 70 personer som får hemtjänst. Till en början handlar det om 30 personer. Sedan ska det hela utvärderas.
Jennie Wessbo arbetar som kostchef i Tranemo och säger att bytet till kyld mat handlar om att förbättra kvaliteten.
– Vi klarar inte idag kraven vi har på oss för den varmhållna maten. Mat ska inte hållas varm för länge, då minskar näringsinnehållet. Maten ska också hålla 60 grader när den serveras ur hygienisk synpunkt, men idag håller den ibland bara 40 grader när den kommer på tallriken.
Ordförande i omsorgsnämnden Lars Westlund var på plats på Hjälmå under förra veckans provsmakning.
– Jag är oerhört positivt överraskad när jag provsmakade förra gången, säger han.

Samverkan Ulricehamn – Tranemo
Maten ska lagas på Hesters servicehus i Ulricehamn.
– Detta är en samverkan över kommungränsen, säger Birgitta Larsson som är kostchef i Ulricehamn där de redan genomfört systemet med kyld mat. Där körs den ut med taxi, som också tar matsedlarna med de nya beställningarna.
De har byggt om köket också för fem miljoner för att anpassa det för att kunna tillaga maten, och de satsar på mat som de vet går hem i trakten, husmanskost men även med lättare kvällsmatskaraktär.

I Ulricehamn satsade de mycket på information först för att undvika missförstånd kring maten och det kommer man att göra i Tranemo
– Kyld mat kan ge fler valmöjligheter, man kan äta när man vill, de flesta kan klara att värma maten själva och man behöver inte vara hemma och passa tiden när maten ska komma mer än en gång i veckan, säger Birgitta Larsson.

Kyld mat
Tillagning: Maten tillagas på traditionellt sätt, men kyls sedan ned till från 70 grader till +3 grader under högst 90 minuter.
Den packas sedan i ett speciellt rum, där det är 12 grader. Syret i maten tas bort och livsmedelsgas utan syre tillsätts för att maten ska hålla sig. Denna gas finns även i förpackningar med färdig mat som kan köpas i livsmedelsaffärer. Den har en hållbarhet på 14 dagar.
Valmöjlighet: Man väljer mat för sju dagar åt gången från en meny på tio rätter. Man får välja som man vill, kan ta samma rätt varje dag om man så vill. Till det kan man välja potatis, potatismos eller ris.
Specialkost och halvportion finns också.
Transport: Mat för sju dagar åt gången, kommer att köras ut även i Tranemo av Ulricehamns Taxi. De har en särskild kylbil och vanan att hantera maten. De bär in maten till kylskåpet för att undvika att bryta kylkedjan.
Mat som inte gått åt tas tillbaka för att inte förväxlas med den nya.
Uppvärmning: Varje brukare får en micro eller möjlighet att värma i vattenbad, av kommunen. Blir det strömavbrott som det ju kan bli på landsbygden, finns en särskild handlingsplan för det.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.