DEN GAMLA STENBRON – LJUNGSARP

Författare: Bertil Ahlsén.

Artikel ur ”Borås Tidning” – 1998-03-01.
Artikeln ingick i en serie om gamla stenbroar.

Bron ledde över Västerån – ett biflöde till Nissan. Den låg cirka en kilometer öster om kyrkan i Ljungsarps socken, Kinds härad, Tranemo kommun.

Maja (Maria) Bodermark i Ljungsarp, född 1920, berättar:
– Bron byggdes 1912 av min far Karl Helge Bogren (1881-1958) tillsammans med brodern Gottfrid. Far var händig, något av en tusenkonstnär, men någon bro hade han inte byggt tidigare. Stenen, röd granit, bröts i det närliggande Hälle. När ny väg byggdes revs bron trots starka lokala protester. Det var ett helgerån, menar Maja Bodermark.

Hembygdsföreningens ordförande Tore Nilsson, född 1930, är ägare till Mellangården, en av gårdarna i Södra Björstorps by.
Han berättar:
– När den nya vägen byggdes, cirka 150 meter från ån, låg en domarring i vägen för bygget. Jag var då med länsantikvarien Ingegärd Vallin och grävde ut och räddade hälften av fornminnet. Samtidigt kunde en hällkista i närheten av Lindåsvägen räddas. Där gjordes flera fornfynd – en stenyxa och sten- och lerskärvor.

Inom det gamla kulturområdet finns ett tiotal fornlämningar. De flesta är stora och mycket vällagda rösen. I länsmuseets kulturhistoriska utredning 1975 ”Tranemo kommun” kan läsas:
”Kombinationen av odlingslandskap, äldre bebyggelse samt fornlämningar ger området stora kulturkvalitéer. Varje förändring bör ske med hänsyn till detta. En viss form av nybebyggelse kan ske inom kulturområdet under förutsättning att den anpassas såväl till landskapet som till den befintliga äldre bebyggelsen.”

Tore Nilsson säger om den äldre bebyggelsen:
– Manbyggnaden i två våningar på Björstorp är byggd 1861. Den donerades 1970 av min far David Nilsson till hembygdsföreningen som hembygdsgård och museum. En loftbod från slutet av 1700-talet flyttades hit från en granngård. En ladugård intill skall bli museum för jordbruksredskap/maskiner från 1900-talet. En stor samling träföremål, skulpturer etc., tillverkade av framlidne Helge Bodermark, broder till Maja Bodermark, finns i museisamlingarna.

Den rivna stenbron skulle ha varit ytterligare ett vackert och värdefullt inslag i landskapsbilden.

Fotot inlånat av Maja Bodermark, Ljungsarp.