DE HAR STORA PROJEKT I GRIMSÅS – ANGELIE OCH CLAES VILL KUNNA LEVA PÅ SIN TRÄDGÅRD

Artikelförfattare: Ann Sofie Wahlberg

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2010-04-29.
Nr 17 – årg. 19, sid. 1, 8 och 9. Ur bilagan med tema ”Vår i trädgården”.
Ansvarig utgivare: Sune Strand
Distribution: Posten
Tryck: Borås Tidnings Tryckeri AB.

Grimsås snyggaste trädgård. Det är målet för Angelie och Claes Hamngren som ägnat i princip all ledig tid åt sin trädgård sedan 2005. Drömmen är att kunna leva på verksamheten.

Bor: I Grimstorpet.
Företag: Grimstorpets örtagård.
Ålder: 38 och 40 år.
Sysselsättning: Claes på Nexans, och Angelie på Tranemo trädgårdstjänst. Angelie är också ordförande i Hestra trädgårdsförening.
Förebilder: Peter Korn i Landvetter, Mandelmanns trädgård Djupadal i Simrishamn.
Familj: Barnen Emil 9 år, Johanna 16, Saga 18 och Emelie 21.
Favoritväxter: Claes gillar iris och akleja, Angelie tycker om rudbeckia och pioner.

I sin trädgård på Grimstorpet håller Angelie och Claes Hamngren på att bygga upp en visningsträdgård. De säljer också plantor och drömmer om att kunna ha öppet och leva än mer av trädgårdens verksamhet i framtiden.
– Vår plan är att vi ska ha Grimsås snyggaste trädgård när vi är färdiga, säger de och skrattar stort, när STT besöker dem sommaren 2009.

Men de har många att tävla mot, i Mossebo i närheten finns flera extra fina trädgårdar.
Angelies trädgårdsintresse startade för tolv år sedan. I botten hade hon då en jordbruksutbildning. Sedan lyckades hon få med sig maken Claes i trädgårdspassionen.
Angelie har tidigare jobbat på tekniska kontoret med parkarbete i Gislaved och på HSB. Nu finns hon på Tranemo trädgårdstjänst. Trädgårdsinredning har hon som bisyssla på fritiden. Hon leder också kurser hos Vuxenskolan i trädgård i Tranemo, Svenljunga och om balkongodling i Borås.
Hon tycker det går utmärkt att syssla med trädgård hela dagarna och ändå komma hem och jobba i den egna trädgården på kvällen.
– Under säsong är det knappt så vi hinner komma in. Vi tycker det är så mysigt med djuren och naturen här.
De är också månskensbönder med sju tackor med lamm, höns, kycklingar, två minigrisar, och fem hästar.

Satte stora träd
Angelie är från Småland medan Claes är den som kommer från Grimsås. Huset som de bor i är byggt 1898, men renoverat 1980. Tomten har mycket sol och saknar stora träd.
– Vi har satt äpple, lind och bok. Det är ett råd jag ofta ger. Satsa på att köpa ett stort träd!
Sedan 2005 har de mer intensivt ägnat sig åt trädgården. De började med att byta ut gången av makadam, där har Claes lagt sten. De byggde altanen där det skuggar skönt varma dagar. Sedan kom kryddlandet vid altanen, och nedanför växthuset finns den ”japanska” trädgården. Där har de använt mycket sten för att forma och har byggt en liten bäck med en gångbro över.
– På den marken försökte vi först odla grönsaker men det var för mycket kvickrot. Nu står där ett blåregn som egentligen bara klarar zon 1-2. Här är det zon 4-5. Vi har också ett persikoträd vid växthuset som ger ett bra vindskydd, berättar och visar Angelie.

Tomatplantor
I det 15 kvadratmeter stora växthuset började de 2006 först dra upp penséer. Rester efter självsådda penséer finns fortfarande charmigt i grusgångarna utanför. Numer drar de upp tomatplantor, kryddväxter och perenner för försäljning och på beställning har de även träd och buskar. Och så kan man besöka dem för att titta i trädgården, öppettider under fredagseftermiddagar.
– Turistbyrån vet att vi finns och farföräldrar tar med sina barnbarn och kaffekorg, tittar på våra djur och fikar, säger Angelie.

Förra sommarens projekt var att bygga en 13 meter lång rosenpergola mot garaget. De har elva sorters nya rosor, och klätterväxter som kaprifol, klematis, pipranka och bokharabinda som ska växa över pergolan.
På baksidan håller ett nytt projekt på att ta form. Angelie ritar och hjälper Claes att gräva.
– Men vi har också fått ta hit en grävare.
Här hade de tidigare 120 kvadratmeter gräsmatta. Det har nu krympt ner till en 20 kvadratmeter rund plätt, genom att gångar har fått grus och de har skapat formationer i sten, bland annat en båt.
– Vi har använt grunden från ett fallfärdigt uthus. Det är inte så lätt att få tag i sådana stenblock annars.

Stenläggningen har Claes gjort tillsammans med vännen Bertil Johansson, som har blivit sonen Emils bästa kompis, som drängen Alfred i Astrid Lindgrens böcker.
2010:s stora projekt är en barockträdgård med häckar, inte av buxbom utan av lingon som blir 25-30 centimeter höga.
– Där ska vi också ha en stor vit gjuten fontän!
Visst ska de ha nytta av trädgården på annat sätt också, rabarbern ger saft och bakom rosenpergolan växer en frukt och bärträdgård fram.
– Vi odlar också potatis, bönor, lök, purjo, dill och morötter.

Vilken tid tycker ni är bäst i trädgården?
– Våren är bäst! Och högsommaren när inte ogräset växer. Det är mycket att rensa fram till midsommar.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.