DATORISERINGEN HAR NÅTT TRANEMO BIBLIOTEK – 1994

Artikelförfattare: Tina Hjorth.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1994-09-07.
Nr 21. Sid. 6.
Familjetidning för Kind.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Produktion: Strand Reklam.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Tranemo bibliotek har äntligen fått sin efterlängtade datorisering. Systemet innebär lättare och smidigare arbete för bibliotekarier och kanslister som därigenom kan koncentrera sig på att ge information till låntagarna.
– Vi har i flera år försökt få pengar till datorisering, berättar Ingela Lorentzson, som är systemansvarig. 1991 började vi ta in offerter och jämföra olika system. Vi valde PUBLIC-systemet som Borås statsbibliotek redan använder. En tredjedel av biblioteken i länet är anknutna till samma system vilket gör det mycket lätt att samarbeta och Ingela visar hur man lätt kan söka efter en viss bok i Borås.

Tid att informera
Pengarna kom 1993, mycket tack vare intresserade och engagerade lokalpolitiker och i december började mastodontarbetet med att lägga in bibliotekets alla böcker på data. Idag (läs sept. 1994) har man hunnit lägga in totalt 40 000 titlar och då är filialernas bestånd inräknat, men fortfarande finns inte alla böcker på data.

Den åttonde augusti (1994) var det premiär för det nya utlåningssystemet. Enkelt och smidigt. Ett lätt tryck med apparaten, först mot det nya lånekortet, sedan mot klisterremsan på boken, en knapp trycks in och ett kvitto skrivs ut där det står när boken ska återlämnas.
– Vi är jättenöjda. Det här systemet underlättar vårt arbete enormt. Nu slipper vi sitta i timtals och sortera bokkort för hand. Istället kan vi göra det som är tänkt att vi ska göra, nämligen ge service! Vi kan kolla hur många böcker du har hemma, leta efter ofullständiga titlar, se när en önskad bok ska återlämnas, ja, nästan vad som helst.

CD-ROM?
Det nya systemet innebär fördelar även för låntagaren. Nu kan man själv slå sig ned vid en terminal för att leta efter en speciell titel, och man behöver heller inte kunna den exakta titeln. Och vill man till exempel läsa om kärlek som getts ut efter 1990 är det bara att knappa in uppgifterna på tangentbordet och en lista kommer fram inom ett par sekunder. I framtiden hoppas Ingela Lorentzson på fler terminaler med bland annat ordbehandlingsprogram och CD-ROM till allmänhetens nyttjande.
– Det gäller att hänga med i utvecklingen, och biblioteken bör vara i frontlinjen eftersom vi är kommunens informationscentrum.

Något för alla
På biblioteket finns något för alla. För 4-6-åringarna anordnas populära sagostunder både på huvudbiblioteket och på filialerna i Limmared, Länghem, Dalstorp och Grimsås. Då får barn och föräldrar också tips om roliga rim och ramsor och så kan man låna hem nya spännande sagor.
I ett samarbete mellan biblioteken och barnavårdscentralerna får de nyfödda barnen i Älvsborgs län också en gratisbok, ”Barnens första bok”. I Tranemo har Tina Ternsand infört att även 4-åringarna får en gratisbok vid 4-årskontrollen. Den boken får man i form av ett presentkort som kan hämtas ut på biblioteket.
– Det är inte alla som har för vana att gå till biblioteket, så det är ett sätt att locka hit dem.

Utställning
Under vecka 35 och 36 finns också ett annat lockbete på Tranemo Bibliotek. Här visas nämligen en utställning om bilderböcker för barn på Tranemo Bibliotek. Utställningen är producerad av Riksutställningar och formgiven av Jonas Lindkvist.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.