DAGS FÖR INVIGNING AV ABF-SKOLAN 1998

Artikelförfattare: Ann-Louise Nyde.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1998-08-27.
Nr 35 – årg. 7, sid. 16.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

– Tänk att vi kommit så långt att det är dags för invigning, säger en glad och nöjd Valter Persson vid ABF.
– Färdiga är vi inte, ett hus blir ju aldrig färdigt. Det finns alltid småsaker kvar att göra och önskemål att uppfylla. Men vi har kommit över första fasen och inte bara fått ett funktionsdugligt utan också ett mycket vackert hus.
Något säkert alla kommer att hålla med om, som minns hur det såg ut när ABF tog över.
På lördag (läs augusti 1998) slås portarna upp för gäster och allmänhet att delta i den officiella invigningen.

För musiken svarar Musikskolan:
– Att få ha Musikskolan med känns naturligtvis extra roligt. Huset var ju deras hemvist under många år.
Gläds gör Valter Persson också åt att få hälsa ABF:s förbundsordförande Bosse Bergner välkommen som gäst och få visa vad man åstadkommit av den gamla folkskolan.
En kort historik blir det förstås under invigningen och tack till alla sponsorer och andra hjälpsamma människor som stöttat under arbetets gång.

– Framförallt är det våra fem huvudsponsorer vi vill ta tillfället att lyfta fram. Tranemo kommun som genom sitt beslut och anslag av pengar gjorde att det finns något att inviga överhuvudtaget. Sparbanken Tranemos insats har varit ytterst betydelsefull. Vi är en ”stor liten” organisation. Stor såtillvida att vår verksamhet når väldigt många människor, men liten när det gäller resurser. Att ha ett helhjärtat bankstöd är mycket värdefullt. Arbetsförmedlingens stöd hade vi heller inte klarat oss utan, och inte utan Teknos och Väveriet i Uddebo som svarat för färg och textilier. Det är ofantliga mängder som gått åt och Teknos undrade skämtsamt vad vi gjorde, om vi inte rent av sålde färgen vidare! Och det finns många, många fler som stöttat oss, faktiskt alla vi bett om hjälp!

Och hur var namnet?
Och så var det ju det här med namnet på huset?
– Nej, det är jättehemligt ända till lördag! Men jag kan avslöja att förslagen var annorlunda mot vad vi först tänkt, ur en helt annorlunda infallsvinkel. I det vinnande förslaget finns mycket anknytning och en hel del historia. Mera avslöjar jag inte!

FOLKSKOLAN BLEV FOLKSKOLA PÅ NYTT

Artikelförfattare: Ann-Louise Nyde.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1998-09-03.
Nr 36 – årg. 7, sid. 16.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Ja, så blev det. Tranemos äldsta folkskola heter numera ABF:s Folkskola. Ett namn som ABF och Valter Persson är mycket nöjda med:
– Det känns rätt, här var en gång en folkskola och nu lever det vidare som ett arv åt oss att förvalta. Vi är också en folkets skola. Dessutom är ordet ”folk” ett vitt begrepp, folk, alla folk, alla folkslag – alla. Det passar för oss.

Det gamla skolhuset välkomnade på samma sätt som det gjort under alla de år förut när Musikskolan huserade där, nämligen med musik som strömmade de många gratulanterna till mötes.
En av dem var Rolf Bengtsson, VD i Väveriet i Uddebo, som med ett vårdträd, ”kunskapens träd” vars gren redan bar frukt, önskade ABF lycka inför framtiden och glädjen av mycket vacker äppelblom. Med tanke på närheten till skolan, var Rolf mera tveksam till hur många frukter som blir kvar!

Bland gratulanterna syntes också Tranemo kommun, Sparbanken Tranemo, Teknos, Socialdemokratiska partiet, Arbetsförmedlingen och en lång rad flera.
ABF:s förbundsordförande, Bosse Bergnér, höll ett engagerat och livfullt anförande om språk, kunskap och mötesplatser.
– Vi kommer alltid att behöva platser för att mötas, att ha ögonkontakt. Bildningsförbunden har en stor uppgift i att skapa dessa mötesplatser. Och var kan man mötas bättre än i den varma och vackra miljö som ABF skapat här i Tranemo?
En miljö som ABF har många att tacka för, vilket Valter Persson också gjorde genom att till dessa välgörare dela ut en minnestavla i keramik, gjord av Raili Svensson, Tranemo.
Samma Raili Svensson som fick motta en vacker blomsterbukett för vinnande namnbidrag ”ABF:s Folkskola”.

Efter tal och uppvaktning gavs tillfälle att på egen hand se sig om såväl i byggnaden som bland de utställda konst- och konsthantverken av bland andra Bengt Gustavsson, Lena Hultén-Björn, Barbro Hultén, Carl-Henric Bogren, Raili Svensson och Peggy Öman. Allt medan musiklärare Larsowe Peterson och hans elever underhöll med mera musik – i tonarterna A, B och F!

Den ”nygamla” folkskolan kommer att hållas öppen för allmänheten sista helgen i varje månad då konstnärer och konsthantverkare ges tillfälle att visa sina arbeten.
Om väggar kunde tala, ja så kan man önska ibland. Men den värme och trygghet som den gamla skolans väggar utstrålar kan ändå bara tolkas som en suck av belåtenhet!

Tillägg till ovanstående artiklar.
Artiklarna är publicerade enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.