CYKLAR BENSIN OCH MJÖLK – MACKEN I AMBJÖRNARP HAR BLIVIT SERVICEBUTIK

Artikelförfattare: Tina Hjort Svensson.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2004-11-18.
Nr 47 – årg. 13, sid. 8.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: AB Smålänningen, Ljungby.

Sedan affären i Ambjörnarp lades ner efter flera års kamp i början av september (2004) sjönk servicegraden på orten märkbart Men bara några veckor senare öppnade Sten Strömqvist och Kjell Ivarsson som driver mack och cykelaffär servicebutik.

För åttiofem år sedan fanns det i Ambjörnarp inte mindre än fyra lanthandlare, lika många skräddare, fem sågverk, järnväg, hotell, skomakare och poststation.
När affären på orten lades ner i början av september gick en 154 år gammal epok i graven. Eller?
Lanthandelns princip var ju att tillhandahålla det mesta av livets nödtorft och frågan är om inte Sten Strömqvist och Kjell Ivarsson i Cykelaffären arbetar lite efter samma princip när de nu öppnat servicebutik på macken.
– OKQ8 vill gärna att deras stationer har servicebutik, säger Sten som själv motsatte sig tanken att konkurrera med affären om dagligvaror.

Nu, när affären är ett minne blott, kom saken i annat läge och det var bara att dra igång.
Dessutom fick vi flera önskemål från äldre som saknar möjligheter att ta sig till Tranemo och handla att ha någonting här, tillägger han och Kjell fyller i:
– Det rättade vi oss förstås efter!

Organisation gör plats
Sortimentet är det man kan förvänta sig i en servicebutik: mjölk, bröd, smör, kaffe och potatis. Men också ketchup, inlagd gurka, pepparkakor, chips och kvällstidningar, det nödvändigaste. Men också ekologiskt odlade grönsaker från närbelägna Björnhyltan!

Men när nu servicebutiken tagit plats i lokalen, vart har det övriga sortimentet tagit vägen?
– Det finns därinne, säger Kjell och pekar, allt annat finns kvar också.
– Det kallas organisation, förklarar han för den förbluffade reportern, att få plats med allting.
För även om Cykelaffären och macken numera också blivit dagligvarubutik, går det fortfarande utmärkt att lämna in gräsklipparen eller motorsågen på reparation köpa sig en cykel, handla spolarvätska, tändstift eller ett par gummistövlar. Ungefär så som man kan tänka sig de gjorde i den gamla lanthandeln.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.