CYKELVÄGEN TRANEMO-AMBJÖRNARP KLAR – ÅR 2008 – INVIGS MED KLIMATMÄSSA

Artikelförfattare: Ann-Louise Kjellner.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2008-05-08.
Nr 19 – årg. 17, sid. 5.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: Borås Tidnings Tryckeri AB.

Äntligen! Det är många som väntat på att banvallen mellan Tranemo och Ambjörnarp skulle bli asfalterad och klar. Nu är väntan över och den 17 maj (läs 2008) blir det invigning med både bandceremoni halvvägs, vid grustaget, och stor klimatmässa i Ambjörnarp.

Eftersom det skulle grävas för vatten och avlopp och marken därefter behövde få sätta sig, har arbetet med iordningställande av cykelvägen tagit ett år längre än vad som först var planerat. Ett år av väntan för både de som gärna cyklar till och från arbetet och för motionscyklare som gärna ser fler vägalternativ. Men nu ligger den där, nyasfalterad och fin, med ridspår bredvid.

Sylvia Löfberg, miljöinformatör i Tranemo kommun, har gjort en provtur:
– Cykelvägen är otroligt vacker där den går utmed Musån nästan hela sträckan, som är ungefär sju kilometer.
– Beroende på tempo och ork tar det mellan 20 och 35 minuter att cykla, kompletterar Mona-Lis Gustavsson, från Ambjörnarps Byalag och den klimatkommitté, som sedan en tid är verksam i samhället.

Klimatkommittén har som syfte att göra Ambjörnarpsborna medvetna om det klimathot världen står inför och att alla i Ambjörnarp ska göra vad man kan för att bidra till minskad klimatpåverkan. Ett arbete som också genomsyrar invigningsdagen för den nya cykelvägen.

En heldag för klimatet
Starten för invigningsdagen sker i både Tranemo och Ambjörnarp, med tipspromenad längs cykelbanan. Själva invigningen sker sedan i grustaget, halvvägs mellan orterna. Där berättar också Thomas Tranefors från Naturskyddsföreningen om inventeringen av de sällsynta sandödlor, som lever i grustaget. Med lite tur kanske någon liten ödla också kikar fram och låter sig betittas!

På stationsplanen i Ambjörnarp fortsätter sedan dagen med stor klimatmässa. I magasinet finns Cissi Hultbergs tänkvärda konstutställning +6°, som bland annat tidigare visats i Hisings Backa. På klimatmässan visas också energivänlig teknik av Svensk Vindkraftförening, 02 Vindkraft, Miljöförbundet Jordens Vänner, Solvärme och andra. Zachéus Rättvis handel och Sjuhäradsmat finns också på plats och Cykelaffären i Ambjörnarp visar, förutom årets utbud av nyheter, också en eldriven cykel! För den som vill se äldre tiders cyklar och uppleva lite nostalgi, är Ambjörnarps cykelmuseum en pärla!

Att ingen heller behöver gå varken hungrig eller törstig är en självklarhet, precis som att det förstås finns möjlighet att pausa med både minigolf, lotterier och, för de minsta, barnstyling.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.