CYKELTÅG MOT GIFTER – FLYGBESPRUTNING ÅR 1979

Artikelförfattare: Jarmo Nousiainen.

Artikel ur ”Västgöta-Demokraten” 1979-06-19.
Från pressklipp ur Tranemo Biblioteks samlingspärmar.
AB Pressurklipp
102 20 Stockholm 12
Foto: Jarmo Nousiainen.
Två bilder har utelämnats p.g.a. av dålig bildkvalité i tidningsurklippet.

Uddeboborna genomförde på måndagskvällen en protestdemonstration mot de flygbesprutningar som skall ske i Tranemo kommun under eftersommaren (läs 1979).
Och det kommer att flygbesprutas som aldrig förr i kommunen.
Totalt rör det sig om 257 ha där merparten av markerna ligger runt Uddebo och Tranemo.
Och nu växer oron i det lilla samhället att deras vattentäkter skall bli förgiftade.
I Uddebo råder nästan en total uppslutning mot flygbesprutningar. 250 personer har skrivit på protestlistorna som överlämnades till representanter för Tranemo kommun.

En unik händelse inträffade i Tranemo på måndagskvällen. Då genomfördes för första gången i kommunen en protestdemonstration mot de flygbesprutningar som skall göras under eftersommaren. Ett 40-tal uddebobor genomförde demonstrationen på ett miljövänligt sätt. Man cyklade från Uddebo till torget framför kanslihuset Forum i Tranemo.

Här överlämnade man en andra protestskrivelse till kommunens representanter hälsovårdsnämndens ordförande Karl Andersson (c) och hälsovårdsinspektör Åke Hagaeus. Denna medföljdes av 250 namnunderskrifter samt två knippen björkris, den ena tagen från ett markområde som besprutats med fenoxisyror. Samtidigt uttalade uddeboborna i en taktfast kör:
– Kommunen skall besluta att ingen får bespruta, under det att man höll upp flera plakat som innehöll texter som:
”Stopp för all besprutning”, ”Döda ej björkarna”, ”Förgifta ej vårt dricksvatten”, etc. Överst lyste ett plakat som sa ”Demokrati = Uddeboborna bestämmer om Uddebos natur”.

Samtliga
Bakom den här aktionen står Uddebo Samhällsförening och det var deras representanter ordföranden Sten Jörneberg och kassören Roger Edberg om överlämnade skrivelsen till kommunen.
Nästan samtliga uddebobor har skrivit på de här protestlistorna. Det är nästan en total uppslutning i samhället mot flygbesprutningar.
Trots detta kunde inte hälsovårdsnämnden lova göra mer i det här ärendet.
Karl Andersson:
– Jag har förståelse för er aktion. Men vi kan inte göra mer än att upprätta skyddszoner vid vattentäkter och bäckar. Sedan är det bara att hoppas att bolagen följer de direktiven.
– Vi har myndigheter och lagar över oss och så länge bolagen använder inregistrerade medel som är godkända av produktkontrollnämnden finns det inte mer att göra.

Roger Edberg undrade vem som utförde kontrollen av själva besprutningen och svaret var här att det gör bolagen själva. Detta oroade uddeboborna och gör inte kommunen kontroll tycks de själva få ta det initiativet.
Roger Edberg säger:
– Kommunen tycks inte vara intresserad av att kontrollera själva flygbesprutningarna. De har inte ens försäkrat sig om att de bolag som besprutar har någon karta att flyga efter.
– Detta är väldigt märkligt. Det är tydligen så att vi själva får se till detta med kontroll och att piloterna har riktiga kartor att flyga efter.
– Vi kan tänka oss att själva informera skogsägarna om nu inte kommunens tjänstemän och förtroendevalda kan göra mer för oss, säger Edberg.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.