CYKELLEDER KNÖTS IHOP

Artikelförfattare: Ann-Louise Kjellner.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2009-05-28.
Nr 22 – årg. 18, sid. 9.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: Borås Tidnings Tryckeri AB.

Kommunalråden från Tranemo och Ulricehamn, Crister Persson och Roland Karlsson, invigde cykelleden i Månstad med en symbolisk knut för att det nu går att cykla på asfalterad led från Ambjörnarp alternativt Uddebo och till Ulricehamn och vidare ända till Falköping.

Trots den ganska tidiga timman var det många som mötte upp till invigningen och en hel del som passade på att provcykla den nya banan, däribland Tranemos kommunalråd Crister Persson.
– En fantastisk cykeltur med mycket fågelsång och faktiskt också ett möte med en råbock!
En stor dag för alla cykel- och inlinesentusiaster, men en ännu större dag för alla månstadbor, som inte bara fick sin cykelled utan också en efterlängtad samlingsplats vid stationsplanen, med grillstuga, fikaplats, lekpark och parkering.

Frivilliga insatser
Tina Yngvesson i Månstad byalag berättade om alla frivilligas insatser med röjsåg och stenplockning, om bidraget från Sparbankens stiftelse och alla andra som bidragit med material, jord, grus, maskiner och arbete.
– Ett gott exempel på vad man kan åstadkomma med engagemang, sa Länghems byalag när de uppvaktade med presentkort att inhandla något trevligt till området för.

Efter invigningsceremonin var det fritt fram att förse sig i kaffeserveringen, gå tipspromenaden, mingla och provcykla. Kanske en tur på den el-assisterade cykeln som visades av Eks cykelaffär i Hulared? Eller varför inte en tur med Hans Berg och hans fyrhjuling med passagerarkärra ut till mininaturum?

MININATURUM – ETT NYTT UTFLYKTSMÅL

Artikelförfattare: Ann-Louise Kjellner.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2009-05-28.
Nr 22 – årg. 18, sid. 9.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: Borås Tidnings Tryckeri AB.

Utmed den nya cykelleden i Månstad ligger det mininaturum som byalaget gjort tillgängligt. En fridfull plats med sällsam utsikt över Sämsjön, som gör den till ett givet utflyktsmål, inte bara för månstadbor.

Ungefär en och en halv kilometer från Månstads nyinvigda stationsplan och utmed cykelleden mot Ulricehamn, finns den breda och välgjorda träspången. En spång fullt framkomlig både för rullstol och barnvagn, som leder över mossen och fram till mininaturum med sin raststuga.
En plats med vidunderlig utsikt över Sämsjön, fjärran från alla andra ljud än fåglarnas och vindens. Och det är många fåglar som trivs just här. Med den korta sträckan från Månstads stationsplan och den nya parkeringsplatsen blir mininaturum ett lättillgängligt mål också för picknickpromenaden, eller varför inte för bara en avstressande stund efter en hektisk arbetsdag?

Tillägg till ovanstående artiklar.
Artiklarna är publicerade enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.