CRISTER TAR ÖVER RODRET OCH KLUBBAN

Artikelförfattare: Ann Sofie Wahlberg

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2006-03-30.
Nr 13 – årg. 15, sid. 1 och 31.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: V-TAB.

Crister Persson
Aktuell: Tar över posten som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd på måndag 2006-04-03.
Andra uppdrag: Ordförande i Tranemo Utvecklings AB, ledamot i Sjuhärads Kommunalför-bund, ombud i West Sweden (EU-frågor), ombud Kommuninvest (ekonomi), ordförande i Krisledningsgruppen, ledamot i arbetsförmedlingsnämnden, ombud Västtrafik.
Ålder: 56 år
Bor: I villa i Mossebo
Familj: Fru Maritha, tre utflugna döttrar och ett barnbarn.
Andra intressen: Föreningsliv, aktiv i Svenska kyrkan, i kyrkorådet i Mossebo och kyrkofullmäktige i Tranemo. Idrott på TV. Jagar under älgjakten.
Kopplar av: Har en skogsfastighet, där motorsåget ger avkoppling samtidigt som de får ved att värma huset med. Stuga vid kusten.
Läser: Guillous böcker om Arn och Mankells deckare.
Favoritmat: Lax, oxfilé och fläskfilé.
Favoritdryck: Under veckorna är det vatten men till helg och festliga måltider är det gott med vin eller öl.
Favoritgodis: Jag är svag för skumbananer.
Kuriosa: Var med i bygdegårdsföreningen i Mossebo och drog i gång revyerna Mossebo buskis.

Från och med på måndag 2006-04-03 är det Crister Persson som är Tranemo kommuns kommunalråd. Crister är ingen duvunge i politiken, blev engagerad redan på åttiotalet och har sedan 1997 varit ordförande i bildningsnämnden.
Det nya uppdraget ger honom ett eget kontor i kommunhuset, något han som fritidspolitiker inte haft tidigare.
STT:s reporter Ann Sofie Wahlberg träffade Crister Persson hemma i Mossebo. Hit flyttade han som 26-åring, då han gick in i svärfaderns sågverksverksamhet.
– Då byggde vi hus här, som min hustru ritade.
Det blev ett samtal om kommunpolitikers vardag, om människors syn på politiker och vad människor kan åstadkomma om de drar åt samma håll

Crister Persson tar över rodret inom kommunalpolitiken i Tranemo på måndag. Karl-Göran Ekstener sitter kvar i fullmäktige men flera av hans uppdrag tar Crister Persson över.

Crister Persson känns igen från andra kommunpolitiska uppdrag i Tranemo.
Han är född i Östra Frölunda men flyttade till Grimsås som nioåring. 26 år gammal arbetade han på ekonomiavdelningen på IKO Kabel, nuvarande Nexans. Han hade gift sig och svärfadern drev sågverk i Mossebo.
– Han frågade mig om jag kunde tänka mig att gå in, i företaget och efter moget övervägande gjorde jag det. Då byggde vi hus här, som min hustru ritade.
Fram till 1989 drev han sågverket men då han drabbades av kraftig trädammsallergi fick de sälja. Han fortsatte ändå eget företagande med den handel av trävaror som han fortfarande driver.
Det var under 80-talet som han blev engagerad politiskt.
– Jag har hela livet varit en föreningsmänniska.
Han satt på ett Hem och skola-möte när någon tyckte han skulle börja med politik för att få mer utrymme.
– Jag hade väl för mycket synpunkter. Men jag tog inte fasta på det då. Först några år senare kallade 15-20 centerpolitiker mig till ett möte och frågade mig om jag ville ställa upp.

Blev väl mottagen
Han åkte på ett möte, det kändes intressant. Han blev väl mottagen och på den vägen är det.
– Jag fick uppdrag i kulturnämnden som sedan blev kultur- och fritidsnämnden. Jag var ledamot i barn- och utbildningsnämnden. Sedan ordförande i kommunfullmäktige.
Det uppdraget lämnade han 1997 då han blev bildningsnämndens ordförande när barn- och utbildningsnämnden slogs ihop med kultur- och fritidsnämnden.
Tidigare har han varit fritidspolitiker, nu motsvarar de nya uppdragen en tjänst på 94 procent och han får eget arbetsrum på Kommunhuset. När det gäller centerns politik känner han att valet han gjorde var rätt.
– Tankegångarna att se till decentraliseringen och miljöfrågorna ligger mig varmt om hjärtat. Och att det är den enskilde individen som ska ta de beslut, som kan göras på hans nivå.

Stöd från familj
För att överhuvudtaget säga ja till att delta bland dem som kunde vara aktuella för uppdraget måste han dels känna att han hade stöd hos familjen.
– Det tar mycket tid. Man är påpassad och lever med jobbet jämt. Han ville också veta att han hade starkt stöd från partiet och att övriga borgerliga partier accepterade honom som ordförande.
– Jag har genom att jag varit föreningsaktiv hela mitt liv sett vad människor som drar åt samma håll kan åstadkomma. Det är ett lagarbete.

Hur är det att vara politiker privat? Får man stå till svars?
– Om vi tar beslut som drabbar människor hårt så kan någon uppleva det negativt. De som hör av sig är oftast sakliga men de kan vara otrevliga, det är en baksida. Men jag har gett mig in i det. Det är mer besvärande om familjen drabbas.
I början hade han sömnlösa nätter men efterhand har han fått lära sig se saker på annat sätt så att det inte får så stora proportioner.
– Det är lite konstigt att det på något sätt är accepterat att spotta på en politiker. Han ska tåla vad som helst. Jag vet inte vad det bottnar i men det är jobbigt för många.
Tycker du om att bestämma?
– Ja, det ligger ju i sakens natur. Men framför allt har man ju möjlighet att vara med och påverka politikens inriktning.

Fantastiskt föreningsliv
Frågor som gäller just nu för Tranemo är dels vad som ska ske med Samhallsbyggnaden, och befolkningssituationen.
– Det gäller att öka befolkningen men det är många faktorer som spelar in för att ge resultat. En viktig del är att 27:an får en fortsättning till Viared, och att vi satsar på bra boende. Sedan har denna kommun ett fantastiskt föreningsliv med över 300 föreningar. Det betyder enormt mycket och engagerar många.

Nu hoppas han att det går bra för Centern i valet, så de får behålla minst sina tio mandat, så detta inte blir en parantes för honom.
– Och tiden fram till valet gäller mitt arbete mest att lyssna och förvalta. Ta intryck och ha en ödmjuk inställning.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.