BYALAGET BYGGER SPÅNGAD LED – MÅNSTAD

Artikelförfattare: Ann Sofie Wahlberg

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2006-09-21.
Nr 38 – årg. 15, sid. 10.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: V-TAB, Södertälje 2006.

Nu(läs 2006) kommer de som cyklar längs med banvallen mellan Vegby och Månstad att få en till attraktion. Från banvallen och ut till Sämsjön håller byalaget i Månstad på att bygga en spångad led, där även den rullstolsburne kan ta sig ut.

– Ute vid Sämsjön är det väldigt fint fågelliv om våren, berättar Janne Petersson som är med och bygger på leden.
Leden ut till sjön är tänkt både för Månstadborna själva och för cyklister och turister längs med banvallen. Även handikappföreningar kan vara en målgrupp.
Röjningsarbetet och planeringen började redan förra året(2005).
– Vi har haft god hjälp av Eon som är ansvarig för Sämsjön som är uppdämd. De hade ändå tänkt förstärka vallarna runt dammluckorna.
Det behövdes också röjas träd som vuxit upp längs med vallarna som kunnat underminera dammen.

Banvallen, som är den gamla mellan Falköping och Falkenberg, är asfalterad från Ulricehamn över Vegby och ända fram till Månstad. Söderöver finns en sträcka som inte är asfalterad ännu.

Planerar naturrum
Leden ska bli totalt 250 meter och nu när själva byggandet kom igång under några lördagar och även vardagskvällar efter semestrarna har de hunnit hälften.
– Vi är ett tiotal som bygger och har hjälp av ett par pensionerade snickare, säger Janne Petersson.
Det var byalaget i Månstad som tog initiativet till leden och medfinansierar den genom arbetstid, men material har bekostats med hjälp av Ulricehamn och Tranemo kommuner.
– Bland annat med kommunala naturvårdspengar.
Nu är planerna att också bygga ett slags mini-naturrum ute vid sjön. Där ska det finnas information om vilka fåglar som brukar finnas där.
– Vi vill också anpassa allt för funktionshindrade, som normalt kanske har svårt att ta sig ut i naturen. Kanske kommer information även att finnas på blindskrift.
Det ska förhoppningsvis bli färdigt till våren.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.