BUTIK ÅTERBRUK ÖPPNAD

Författare: Ann-Louise Nyde

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2001-02-15. – Nr 7, sid. 5.
Ansvarig utgivare: Sune Strand
Distribution: Posten
Tryck: AB Smålänningen, Ljungby

I lördags slogs portarna upp till Butik Återbruk. En uppföljare till Å-Center skulle man kunna säga, men med lite annan organisation och struktur. Butik Återbruk är stommen i ”Nätverk Byggstenen”, ett samarbete mellan Tranemo kommun, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Västra Götalandsregionen och Nätverk Sverige-Lettland, och till för personer med behov av stöd att komma igång med arbetsmarknadsåtgärd, arbetslivsinriktad rehabilitering eller annan regelbunden sysselsättning.

Precis som namnet säger är det återbruk butikens hantering handlar om; återvinning av skänkta varor. Varorna fräschas upp och säljs i butiken och behållningen går sedan som bistånd till Lettland, ett samarbete som projektledare Ingegerd Melkner tycker ger ytterligare en dimension åt projektet:
– Det vi åstadkommer här gör nytta och hjälper människor som har det svårt.
Dessutom erbjuder butiken ett urval av lettiska hantverksprodukter där de vackra handvävda lindukarna intar en särställning.

Goda förutsättningar
Både Ingegerd Melkner och Annika Rolfsson, som båda är arbetsterapeuter till yrket, hoppas mycket på ”Nätverk Byggstenen”. Arbete är väl förberett, menar man, och borde ha goda förutsättningar att kunna fungera väl för de personer som kommer att finnas i verksamheten.
– Det behövs ett mellansteg om man varit borta från arbetsmarknaden länge. Att gå tillbaka direkt är tufft om man har en lång tid av sjukskrivning eller arbetslöshet bakom sig.

I Butik Återbruk skall man tillsammans se vad som kan passa den enskilde individen och ta fram en åtgärdsplan.
Göran Johansson, rehabiliteringsamordnare hos Försäkringskassan, är också mycket positiv till idén och tror den kan medföra förbättringar för individen:
– Här finns möjlighet att tillsammans med personen själv göra en bra bedömning som kompletterar den medicinska bedömningen vi har hos oss.

Mycket inlämnade varor
Just inför öppningsdagen kanske utbudet i butiken inte var så väldigt stort, men efter dagens slut kunde Ingegerd, Annika och projekthandledare Olof Bergman konstatera att sysslolös behöver ingen gå i Butik Återbruk. Staplarna av inlämnade varor hade under dagen vuxit sig ordentligt höga!

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag att bevara ett stycke ”nutidshistoria” .
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.