BRÖDERNA LARSSONS TRÄINDUSTRI AB – STORT I SMÅTT

Författare: Lennart Olsson.

Artikel ur ”Kommunalt Forum” 1977 – Nr 10.
Redaktion: Kommunalkontoret i Tranemo.
Ansvarig utgivare: Lars Svensson.

Artikeln från 1977 kan idag läsas som ett stycke ”företagshistoria” från Tranemo kommun.

Vid infarten till Tranemo från Svenljungahållet ligger Bröderna Larssons Träindustri AB. Företaget startades 1946 av bröderna Erik och Ragnar Larsson, som tidigare under många år varit anställda vid Tostarps Träförädling. Till en början skedde tillverkningen i ett litet uthus i Tåstarp. 1968 övertogs företaget av den nuvarande ägaren Caj Larsson, som är son till Erik Larsson. 1969 togs nya fabrikslokaler i bruk. Sedan dess har flera tillbyggnader skett och företaget sysselsätter idag(läs 1977) 25 anställda.

Företaget är störst i landet när det gäller tillverkning av räfflade centrumtappar, som används i stället för skruv vid tillverkning av möbler. Som exempel på användningsområde kan nämnas sammanfogning av t.ex. ben, rygg- och armstöd med sittdynan i en stol. Förr sinkade man, men numera sitter det centrumtappar från Tranemo i de flesta möbler. För att spara på det dyra träet används fanerade byggplattor alltmer vid möbeltillverkning. Dylika möbler skulle snart falla isär om de fogades samman med träskruv, eftersom träskruven efter en tid förlorar sitt grepp i byggplattan. Den äter så att säga ut sitt fäste. Därför sker sammanfogningen numera med räfflade centrumtappar eller limpluggar, som de också kallas. Med hjälp av lim placeras de på plats i möblerna en gång för alla.

Larssons Träindustri tillverkar ca ½ miljon limpluggar per dag och försäljningen sker framförallt till möbel- och snickerifabriker. Utgångsmaterialet vid tillverkningen är björkstockar, som medelst speciella ramsågar förvandlas till tunna bräder. Efter några dagar i torken möter bräderna en ny maskin som förvandlar dem till fyrkantiga käppar, som därefter svarvas runda. Räfflingen och kapningen till plugg sker sedan i särskilda maskiner, som efter laddningen med de rundsvarvade käpparna bara spottar plugg.

Ungefär hälften av tillverkningen består av räfflade centrumtappar. Även om Caj Larsson specialiserat sig på centrumtappar så menar han att specialiseringen inte får gå så långt att företaget blir helt beroende av denna enda produkt. Han talar om riskspridning och erinrar sig här det gamla talesättet att man inte bör färdas med ”alla äggen i samma korg”. Därför har han också tillfört företaget ett bredare tillverkningssortiment, som framförallt består av färgglada baby leksaker och intressanta terapi- och hobbyslöjdalster – allt i trä naturligtvis. Dessa artiklar förnyas och förbättras kontinuerligt. Med rätta kan man tala om en ständigt pågående produktutveckling som leds och formas av uppslag från kunder, egna idéer och modeströmningar.

Som exempel på modeströmningar i branschen nämner Caj Larsson, att intresset för träprodukter ligger på topp i dag. Detta återspeglar sig bl.a. i färgsättningen, där man numera använder sig av lasyrfärger som inte förtar intrycket av naturprodukt utan tvärtom exponerar träets ådring och egenart. För inte så länge sedan färgade man träet så att det skulle likna plasten. Här har som sagt utvecklingen numera vänt åt rätt håll – trä är ju ändå något mer än plast.

Trots att priserna på de tillverkade produkterna varit pressade och konkurrensen från plasten tidvis hård, så har Larssons Träindustri utvecklats framgångsrikt. Vad är då företagets styrka? Caj Larsson sammanfattar förklaringen så här:
”För det första satsar vi på kvalitet. Här har vi bra förutsättningar eftersom vi har en trogen, yrkeskunnig och intrimmad personal och därtill goda tekniska resurser. För det andra arbetar vi, en hel del på lager, något som inte är så vanligt i den här branschen. Härigenom kan vi åstadkomma snabba leveranser och detta är i många fall ett oslagbart konkurrensmedel”.

Kvalitetsaspekten ligger Caj Larsson varmt om hjärtat och han utvecklar detta resonemang ytterligare. Trä är ett levande material. Det kan bete sig nyckfullt och överraskande och det ställer stora krav på yrkeskunnighet hos svarvaren. En förutsättning för hög kvalitet är alltså tillgång till tränad och erfaren personal och sådan finns det gott om i företaget. Vidare är produktkontrollen noggrann. Centrumtapparna t.ex. genomgår flera kontrollstationer innan de är färdiga för leverans. Detta innebär att de levererade tapparna är exakta både till längd och tjocklek och att de är ordentligt torra, vilket ju är en förutsättning för att exaktheten skall bestå.

Caj Larssons analys av företagets styrka bör nog ända kompletteras med det faktum att ett företags utveckling i regel också är beroende av ledningens kapacitet. Säkerligen gäller denna regel även för Bröderna Larssons Träindustri AB.