BENGT SATSADE PÅ RÄTT HÄST
Artikelförfattare: Ann Sofie Wahlberg.
Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2008-10-16.
Nr 42 – årg. 17, sid. 14.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: Borås Tidnings Tryckeri AB.
Från sadelmakare med liten butik i Mossebo till skaparen av ett imperium av butiker, största kedjan i hästsport i Europa. Bengt Höök ser nöjt hur lastbil efter lastbil kommer från gamla lokalerna i Hulta till någon av de sex lastportarna i nya huset i Viared.
Vi är ridsportens IKEA, säger han och berättar att han själv bara har sjuårig folkskola.
De ska just öppna sin 21:a butik, i Uppsala, och vill satsa på ännu ett land, Polen. Men nu handlar det om att flytta huvudlagret i Borås där all postorder utgår ifrån, till Viared. 5 000 pallar ska flyttas, 300 lastbilslass under fyra dagar. Butiken har redan öppnats. Här säljer de allt för häst och ryttare.
– Kläderna är gjorda för att kunna röra sig i, de passar även som fritidskläder och för golf.
De går från 5 200 kvadratmeter till 13 000 med lager i två våningar. Investeringen är på 90 Mkr.
De avvecklar sin verkstad för tillverkning och reparationer. I Viared får de istället en ridbana där kunder kan prova utrustningen direkt och en fotostudio. De gör alla trycksaker och två kataloger om året själva.
Bengt Höök
Sysselsättning: Ägare och grundare till Hööks Hästsport med distanshandel, e-handel och butiksförsäljning, totalt 190 anställda, 50 i Borås.
Omsättning: 200 Mkr
Varor: Egen import, och med tillverkning i Asien.
Antal butiker: 14 i Sverige med en ny i Uppsala, sju till i övriga Skandinavien.
Ålder: 67 år.
Familj: Firar snart 10-årig bröllopsdag med frun Gunnel. De egna barnen och delägarna Maria, arbetar på lagret och Joakim, är vice vd i företaget.
Bor: Lägenhet i Borås.
På fritiden: Golf, resor, fritidshus i Båstad.
Första jobbet: Mönstrade som 15-åring på en Australienfarare och serverade 24 man 3 måltider om dagen i sex månader.
Startade i Mossebo
1976 startade Bengt sin butik i Mossebo. Hans styvfar var sadelmakare, och Bengt som jobbat som svetsare, svarvare och eldare blev sadelmakarmästare. När lokalen blev för liten flyttade han till nuvarande Fyndlagret i Tranemo. Där byggde de ut fyra gånger men när det inte fanns plats längre, flyttade företaget kontoret 1998, till Borås där Bengt redan bodde. Här var det lättare att värva arbetskraft som kunde postorder. År 2000 byggde de i Hulta, en gigantisk investering på 25 Mkr där hela företaget flyttade in. Då var de 30 anställda och omsatte 70 Mkr.
– Jag är inte nostalgisk utan ser möjligheter. Det var också ett lyckokast när jag anställde Jan Dahlgren som vd för 14 år sedan. Själv är Bengt en aktiv ägare, sysslar med inköp, marknad och projekt som nyetableringar.
Vad är det som gjort utvecklingen möjlig?
– Hästsporten har ökat mycket. 1976 fanns det väl två hästar och 200 kor i Tranemo, nu är det tvärtom. Dessutom har vi hela tiden haft duktiga anställda som kan marknadsföring, inköp och logistik. Av vår personal på 190 har 180 häst som hobby och kan prata häst med kunderna.
Rider du själv?
– Jag har tävlat som groom i fyrspann! Vi var med i VM i Stockholm 1990. Men numer har jag gått över till golf, säger han och ler.
Vad är du mest nöjd med under den här tiden?
– Vi har aldrig under 32 år haft röda siffror och har aldrig levt över tillgångarna.
Hur länge till tänker du jobba?
– Förr sa jag att jag skulle pensionera mig när jag var 55. Nu har jag ingen aning. Det är som roligast nu och bra att ha något viktigt att fundera på för att hålla huvudet i trim!
Hur påverkar den vikande konjunkturen er?
– Vi har haft fem fantastiska år, det är ingen överraskning att det blir sämre nu. Vi följer inte budget, men kurvan går uppåt.
Några råd till andra som vill lyckas med företag?
– Man bör väl vara lite gambler, och inte se problem utan möjligheter. Kunna se idéer. Jag sover alltid med papper och penna vid sängen. Jag har också haft en duktig styrelse som bollplank.
Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu
Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.