BANKER GÅR IHOP – EN VINST FÖR HELA KOMMUNEN
Artikelförfattare: Tina Hjort Svensson.
Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2002-01-31.
Nr 5 – årg. 11, sid. 4.
Ansvarig utgivare: Sune Strand
Distribution: Posten
Tryck: AB Smålänningen, Ljungby
Ny stiftelse ska ge mervärde
I måndags fattade styrelsen för Sparbanken Tranemo ett principbeslut att bilda en stiftelse och samtidigt gå samman med FöreningsSparbanken Sjuhärad.
– Bakgrunden är att vi i vår marknadsföring har tryckt på att resultatet av de pengar som sätts in i Sparbanken Tranemo ska komma Tranemoborna till del. Vi tycker inte att vi kunnat uppfylla det målet, säger Håkan Larsson, styrelseordförande i Sparbanken Tranemo.
Den nya Stiftelsen Sparbanken Tranemo kommer att förfoga över totalt 290 mkr, pengar som bl.a. ska bidra till utvecklingen av Tranemobygden.
Genom att Sparbanken Tranemo avsätter tillgångar värda 120 mkr bildas den nya stiftelsen.
– Därefter sker en apportemission, förklarar Håkan Larsson vidare.
Det innebär att Sparbanken Tranemo överlåter hela sin rörelse till FöreningsSparbanken Sjuhärad som betalar med nya aktier. Sparbanken Tranemo blir därigenom aktieägare i FöreningsSparbanken Sjuhärad med 12,51%. Resten av FöreningsSparbanken Sjuhärad ägs av Stiftelsen FöreningsSparbanken Sjuhärad (45,14%), FöreningsSparbanken AB (41,56%) samt de anställda (0,79 %). Efter detta överlåter Sparbanken Tranemo sina nya aktier till den nybildade stiftelsen och upplöses, varpå det istället blir den nya stiftelsen som ingår som aktieägare i FöreningsSparbanken Sjuhärad.
Vad betyder detta för kunderna?
Vilka konsekvenser får så tranemobankens upplösning för kunderna?
Kommer kontoren finnas kvar?
Enligt såväl Håkan Larsson som Peter Rydell vd för FöreningsSparbanken Sjuhärad, kommer det nya förhållandet enbart ha positiva konsekvenser för kunderna.
– En av bankens stora tillgångar är våra kontor. Närheten till kunderna är en bärande del av vår verksamhet, säger Peter Rydell.
K-G Magnusson, vd för Sparbanken Tranemo påpekar att man genom uppgåendet i FöreningsSparbanken Sjuhärad får en ökad förmåga att hålla specialister inom exempelvis juridik och kapitalförvaltning nära kunderna.
– Vår personal får också ökade möjligheter till avancemang.
Vid Sparbanken Tranemos nästa styrelsemöte den 25 februari tas det slutgiltiga beslutet som rekommenderas till stämman den 8 april. Efter att Finansinspektionen gett sitt tillstånd räknar man med att den nya stiftelsen och bankaffären ska gälla från och med den 1 januari 2002.
– Till våren 2003, hoppas vi kunna börja dela ut de första stipendierna ur stiftelsen, säger Håkan Larsson.
/Här nedan följer ytterligare en artikel i samma ärende./Notering Inga-Lill Lindgren.
EN VINST FÖR HELA KOMMUNEN
Artikelförfattare: Ann-Louise Nyde.
Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2002-04-04.
Nr 14 – årg. 11, sid. 14.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: AB Smålänningen, Ljungby.
Håkan Larsson tror på positiva effekter av banksammanslagningen
Beskedet att Sparbanken Tranemos styrelse kommer att föreslå stämman den 8 april(läs år 2002) en sammanslagning med Föreningssparbanken Sjuhärad, har naturligtvis givit upphov till både frågor, synpunkter och kommentarer. En del är för, en del emot, medan ytterligare andra undrar vad som kommer att ske med ortens nästan 100-åriga bank. Är det ett steg mot en framtida nedläggning?
– Absolut inte! försäkrar bankens styrelseordförande Håkan Larsson och fortsätter:
– Tvärtom, banken kommer att bli bättre och genom den stiftelse som bildas kommer det att finnas betydligt mera pengar att satsa på kommunens utveckling.
Tanken i styrelsens förslag är att bilda Stiftelsen Sparbanken Tranemo och till den avsätta tillgångar värda 120 miljoner kronor och därtill kommer de nyemitterade aktier som utgör FöreningsSparbankens betalning för Sparbanken Tranemo.
– Totalt sett rör det sig om cirka 300 miljoner kronor, pengar som stannar i kommunen vad sjutton som än händer! Man kan säga att vi behåller bankens tillgångar här i Tranemo i stiftelsen men säljer själva bankrörelsen till FöreningsSparbanken Sjuhärad, förklarar Håkan Larsson.
Stiftelsen Sparbanken Tranemo kommer att skötas av en egen styrelse som har till uppgift att förvalta kapitalet och hitta projekt som bidrar till en positiv utveckling av kommunen och som kan stöttas med medel från stiftelsen.
– Vi räknar med att stiftelsen efter skatt skall kunna använda 7-8 miljoner kronor varje år för att skapa mervärden i kommunen, betydligt mera än den runt halvmiljonen, som banken hittills bidragit med.
Intressanta områden för stiftelsen, som Håkan Larsson ser det, är kultur, föreningsliv, idrottsrörelsen, men även näringslivet.
– Ta det här med bredband till exempel, det är inte säkert att det bara skall vara en kommunal angelägenhet. Sedan vet jag att ishallen i Nittorp behöver en ny ismaskin, en stor investering som kanske skulle vara något. Men alla viktigast för stiftelsen, poängterar Håkan Larsson, är naturligtvis stora, långsiktiga projekt som ger varaktiga mervärden för kommunen.
– I Borås har man motsvarande stiftelse och där underhåller man till exempel tre professurer vid Högskolan.
Ökad kunskap och kompetens
Men måste man då gå samman med en annan bank för att uppnå dessa fördelar? Kan inte banken i sin nuvarande form stötta samhället i större utsträckning?
Nej, enligt Håkan Larsson går det inte att i nuvarande form få loss så mycket pengar. Och sedan finns det flera aspekter som styrelsen haft med i sitt resonemang.
– Vi vet ju att små landsortskommuner kommer att få det svårt att hävda sig och det behövs stora satsningar för att hänga med. Vi får inte heller tro att Sparbanken här i Tranemo alltid skall vara lika lönsam som den är just nu. För tiotalet år sedan var vi riktigt illa ute och det skulle kunna hända igen. Som förhållandevis liten bank är det svårt att hålla den kompetens och bredd som behövs på en alltmera internationaliserad och komplicerad marknad. När det gäller till exempel utlandskunskap och juridik vet vi att vi har brister. Tillsammans med en större bank får våra kunder tillgång till all sorts kompetens.
I styrelsens förslag ligger att personalstyrkan i Tranemo förblir oförändrad. Således inga personalminskningar.
– Men det är möjligt att några kommer att få lite förändrade arbetsuppgifter, å andra sidan kommer också möjligheterna till utveckling och karriär att bli helt annorlunda. Sådana möjligheter har det ju inte varit så gott om förut.
Huvudmän positiva
Att enigheten är total i styrelsen bekräftas också av Lars-Olov Karlsson, en av bankens huvudmän.
– I dagsläget ser jag det som positivt att vi kan frigöra så mycket pengar till utvecklingen av Tranemo kommun, det har varit svårt att få loss kapital som det är nu. Sedan tycker jag det är positivt att vi får större resurser till vår bank, vi ser ju idag att vi har svårt att klara vissa uppgifter.
Några direkta farhågor kan Lars-Olov Karlsson inte se.
– Det finns alltid farhågor med allting. Ett hot om nedläggning av bankkontor till exempel finns alltid, det kan lika gärna hända om vi är kvar som fristående bank. Ännu så länge är det närhetsprincipen som gäller och så kommer det säkert att fortsätta och då tror jag det är positivt. Man måste alltid se helheten.
Tillägg till ovanstående artiklar.
Artiklarna är publicerade enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser under www.tranemo.nu
Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.