BAKOM DERAS HUS FINNS EN MAGISK TRÄDGÅRD – SVERIGES VACKRASTE

Artikelförfattare: Ann Sofie Wahlberg.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2008-04-30.
Nr 18 – årg. 17, sid. 30 och 31.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: Borås Tidnings Tryckeri AB.

Ken och Carina Schill har en gemensam passion för trädgård
En häck runt om, som döljer och skyddar dem som finns där. Den gjorde de först. Innanför finns en trädgård med olika rum.

Här hittar man Ken och Carina så fort de kommit hem efter jobbet.
– Men klippa gräs är det värsta vi vet, det tar tid och är jobbigt. Vi försöker ta bort gräsmattan mer och mer, säger Ken.
Han kommer från Stockholm, Carina har rötter här i trakten. I huset i Mossebo har de bott i 20 år. Först fick de barnen som tog all tid. Då stod gungor och rutschkana i trädgården. Men de senaste åtta åren, sedan de gick med i Sveriges trädgårdsamatörer, har deras trädgårdsintresse vuxit.
– Genom trädgårdsamatörerna åker vi på resor, och marknader och träffar folk som har samma intresse, säger Carina, och berättar om en 85-årig dam som handlar växter ”lika galet” som de själva gör.
Hon kan inte lägga sig ner och bli sjuk, hon håller sig ung för hon är nyfiken vad som ska hända i trädgården nästa år!
– Ja, så säger jag också. Redan i juni kan jag längta till nästa vår, säger Ken med iver i blick.

Vara färgstämt
När de kommer hem från jobbet, vet man var man hittar dem. I arbetskläderna i trädgården. Innan STT:s besök, stod Ken och drog upp vallmo.
– De skulle vara rosa och matcha det som stod intill men de visade sig bli orange och det skar sig.
Det är viktigt att färgerna stämmer!

Som egenföretagare jobbar man mycket. Man ska träffa folk, lösa problem.
– Då blir trädgården ett andningshål, säger Ken. Här kan man rensa ogräs och varva ner. Men visst är det jättemycket jobb, och man får ha tålamod.
När trädgården blir äldre växer plantorna ihop och ogräsrensningen minskar.
– Man får acceptera att ogräs finns, säger Carina. Det är en del av naturen.

Kupera med hjälp av buskar
När Ken och Carina flyttade in var huset sommarhus, och bara en åker, ett äppelträd och fyra vinbärsbuskar fanns. Någon ägare hade planterat 100 hallonplantor. Blå stormhatt och blåsippor och vit höstflox växte vilt.
– Vi började med att försöka ”kupera” den platta marken med växter, gjorde häckar av snöbär som redan fanns för att få vara privata och slippa se bilarna. Häckar ger lä i ryggen och trygghetskänsla.
De satte tårbjörken som ett naturligt parasoll över utemöblerna.

De är båda människor med bestämda åsikter men till 95 procent tycker de lika. De ville ändå ha en egen del av trädgården där de fick bestämma helt själv. Det blev ”herr” och ”frutäppan”.
Herrtäppan har engelska och japanska influenser i ljusgult, lime och engelskt rött. Frutäppan är romantisk rosa, vit och lila med kryddor och pioner som doftar.

Rododendronprojekt
Kostnaderna för trädgården håller de nere genom att Carina sår mycket av växterna själv, ovanligare sorter som makedonsk tall och backsippor. Genom trädgårdsamatörerna byter de växter.
– Ändå kostar vårt intresse inte mer om året än om en av oss hade rökt! säger Ken som är trött på att få försvara sin hobby.
Har ni något projekt på gång nu?
– Rododendron, sådan där lila med bruna risiga blad, som finns i alla 70-tals trädgårdar, det skulle vi aldrig ha i vår trädgård. Men nu håller vi på att göra en rododendrondal, de finns ju i många färger och med vackra blad.
Ken skrattar.

På frågan om favoritblomma svarar de bägge: pioner! De har 84 sorter.
Men blomningstiden är så kort för pioner?
– Det finns sorter som blommar från maj till juli och de har fina blad även när de inte blommar. Hur många växter är roliga en hel säsong?

Carina och Ken Schill
Bor: I Mossebo i ett hus, byggt 1773 men med anor från 1200-talet.
Ålder: Båda 43 år.
Familj: Två barn, 19-årig dotter och 18-årig son, borderterriern Tindra och birmakatten Gosie, syskonen Gollie och Timon, blandning perser-huskatt.
Sysselsättning: Carina nyutbildad tandsköterska, Ken är Ica handlare i Grimsås. Trädgårdsförebild: Tasha Tudor.
Favoritblomma: Carina: pionen Coral Charm. Ken: pionen Lois Kelsey.
Favoritredskap i trädgården: Carina: spade. Ken: händerna, ”ibland har jag kramp i händerna på kvällarna”.
Trädgårdsdröm: Carina: Ett lusthus, vi har länge samlat gamla fönster. Ken: En riktig grävd och gjuten damm.
Favoritsysselsättning i trädgården: Carina: Skapa, planera och göra fint. Ken: Rensa ogräs, kantskära.
Favoritplantskolor: Zetas i Stockholm, Hannas trädgård i Huddinge.

SVERIGES VACKRASTE TRÄDGÅRD FINNS I TRANEMO

Artikelförfattare: Ann Sofie Wahlberg.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2008-08-14.
Nr 33 – årg. 17, sid. 3.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: Borås Tidnings Tryckeri AB.

Ken och Carina Schill prisades av tidningen ”Drömhem och trädgård”
I våras (läs 2008) blev de nominerade av en entusiastisk trädgårdsjournalist, till tävlingen om Sveriges vackraste trädgård arrangerad av månadstidningen ”Drömhem och trädgård”. En tävling de sedan vann! Öppet hus, med prisutdelning och pressuppbåd blir det i Mossebo på tisdag (läs 2008-08-19).

– Vi kom just hem efter en veckas resa, och springer ut mellan skurarna och fixar i trädgården. Det har ju inte varit stekande sol som vi var rädda för, men istället har en del växter regnat sönder, berättar Ken Schill.
STT upptäckte den vackra trädgården bakom Mossebo säteri av en slump en varm junieftermiddag redan förra sommaren. I våras såg frilansjournalisten Annika Christensen parets trädgårdsblogg på www.kenschill.blogspot.com och blev intresserad. Ett besök med fotografering ledde till slut till totalt tre, och resulterade i en nominering till tävlingen och förstås ett reportage i ”Drömhem och trädgård” som kommer 18 september. Ken och Carina är inte av den typ som anmäler sig själva till sådant.

När Ken frågade hur prisutdelningen går till förstod han att det var ganska stort, med ett besökande pressuppbåd. Dessutom ska de ha öppet hus och visa sin trädgård under tisdagen.
– Bonden jämte har just tagit in höet så vi kan låna hans mark för parkering för besökare.
Det var meningen att prisutdelningen skulle vara i mitten av september, i samband med reportaget kommer men Ken sa ”då har det kanske varit frost här redan”, vilket stockholmarna hade svårt att förstå.

Prunkande i zon 5
Ken tror att en stor bidragande anledning till att de fick priset, just att de lyckats göra en sådan prunkande trädgård i växtlighetszon 4-5, med nattfrost redan i slutet av augusti eller början av september.
– Det är tydligen ovanligt, det är ju inte samma sak att skapa en fin trädgård i Skåne eller Bohuslän med zon 2. Här har vi Norrlandsklimat!
En annan motivering, var trädgårdens alla detaljer, med snickerier, växtstöd, staket och gjutna saker i betong som kan inspirera vanligt folk att ta efter.
– I vår trädgård finns inte jättedyra japanska växter eller urnor som kostar tusentals kronor styck. Inget växthus för 100 000 kronor. Vi har snickrat grejerna själva och Carina gjuter i betong.
De har också en ovanligt stor trädgård, 4 000 kvadratmeter med 3 000 uppodlat, då kan man lätt få plats med ett rosarium. En normalträdgård brukar vara på 1 000.

Hur ser det ut i er trädgård just nu?
– Det är extremt tidigt, vi är tre veckor före, nu ser det ut som det brukar i slutet av augusti!
Priset, 10 000 kronor vad ska ni använda det till?
– Det blir nog något till trädgården, vi skulle vilja göra ett fyrkantigt lusthus som passar till vårt 1700-tals-hus. Vi har redan samlat dörrar och fönster till det.

Tillägg till ovanstående artiklar.
Artiklarna är publicerade enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.