ÅRETS FÖRETAGARE (1994) – RAY METALLFABRIK I LJUNGSARP

Artikel ur ”Kommunalt Forum” 1995 – Nr 2.
Informationsblad för Tranemo kommun.
Redaktion: Anita Dahlengren.
Ansvarig utgivare: Arne Willhammar.
Foto: Christer Granberg.

Uppgift om enskild författare till artikeln saknas.

Artikeln från 1995 kan idag läsas som ett stycke ”företagshistoria” från Tranemo kommun.

Årets Företagare i Tranemo kommun 1994 blev Ray Metallfabrik AB med VD Lars Angerd i Ljungsarp. Årets Företagare är ett hederstecken till företagare, som under året utfört en prestation som med hänsyn tagen till förutsättningar och omständigheter framstår som en berömvärd förebild för andra företagare och samhället i övrigt.

Motiveringen lyder: ”Ray Metallfabrik AB och dess VD Lars Angerd har genom stabil personal och ett strävsamt och jordnära ledarskap kunnat hålla en rak kurs sedan företagsstarten. Företaget har prioriterat en jämn och säker utvecklingstakt inom sin nisch, sportavgassystem, vilket har lett till den starka position man har idag.”

Företagshistorik
Företaget bildades 1961 av Lars Angerds far Simon. Affärsidén var från början att tillverka avgassystem (s.k. piratdelar) till den tidens populäraste bilar. 1968 blev Lars med familj delägare och inriktningen har med tiden utvecklats till sport- och specialavgassystem.

Idag (läs 1995) är Ray Metallfabrik AB ett rent familjeföretag med familjen Lars Angerd som ägare och Lars Angerd som dess VD. Företaget har hittat sin nisch som är sportavgassystem.

Stabilitet och kvalitet
Totalt 46 personer är sysselsatta i verksamheten. Företagsutvecklingen har gått i en lugn och stabil takt genom alla olika konjunkturer. Detta har skett medvetet och man har undvikit att ta för stora och riskfyllda språng. Man avstod t.ex. från locktonerna från fastighetsbranschen under 80-talet om att sälja ut fastigheten för att få loss snabba pengar.

Omsättningen för 1994 var totalt ca 32 milj. kr (år 1993 – 27 milj. kr). Expansionen medför att man under 1995 kommer att utöka företagsytan från ca 6 000 m² till ca 7 500 m². Utökningen avser ett nytt kallager.

Lars berättar att man just nu är mitt inne i ett kvalitetssäkringsarbete som skall leda till kvalitetscertifikat lagom till sommaren 1995. Därmed ansluter sig företaget till den lilla men exklusiva skara på ca 700 företag i Sverige som är certifierade.

Produkterna
Produktionen domineras av sportiga avgassystem, som förutom ett häftigare utseende och ljud, även ger en bättre effekt. Inom Sverige och Norden säljs produkterna under det egna varumärket Simons Sportsystem. Företaget står själva för hela produktutvecklingen från start till mål. Avgassystemen finns för de flesta bilar och modeller.

På företagets största exportmarknad Tyskland (ca 50 %) säljer man genom agenter och utvecklar system enligt kundens önskemål. Genom att vara inriktade på små serier Och full flexibilitet kan man utveckla och tillverka sportavgassystem till i princip vilka bilmodeller som helst.

För att få en uppfattning om den tyska marknadens potential berättar Lars Angerd om ett system för den klassiska Porsche 925 Turbo, som släpptes i november 1993. På ett år har man sålt 250 Porschesystem. Priset till kund i Tyskland är 25 000 kr/st! Företagets nisch, högkvalitativa sportavgassystem, kan åtminstone i Tyskland jämföras med trenden att byta till sportiga aluminiumfälgar.

Tranemo kommun gratulerar
Årets Företagare utses av Företagarnas Riksorganisation efter förslag från kommunen. Då tillgången på duktiga företagare är mycket god i Tranemo kommun, är det en angenäm uppgift att nominera Årets företagare.

Tidigare Årets Företagare i kommunen har varit Larssons Trä, Tranemo Tvätt, Hööks Sadelmakeri, Nittorps Mekaniska, PLM Glas, Bröderna Nyman, Lidhs och Balton. Då Ray Metallfabrik AB nu sällar sig till denna fina skara ställer sig kommunen i kön av gratulanter och önskar lycka till även i framtiden.