AP&T TROR PÅ SVERIGE OCH FRAMTIDEN

Artikelförfattare: Ann-Louise Nyde.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1997-02-20.
Nr 8 – årg.6, sid. 5.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Bengt Magnusson platschef hos AP&T i Tranemo, pekar på hydraulpressen, den största företaget någonsin byggt, 11 m hög, 5 m bred, vikt 190 ton, presskraft 1600 ton och leveransklar om ett par veckor (läs mars 1997):
– Det är IFÖ i Mörrum som beställt den för pressning av badkar. IFÖ är bara ett av många svenska företag som gör stora investeringar idag. Företagen tror på Sverige och på framtiden.
Som belägg för sitt uttalande har Bengt Magnusson företagets egen försäljning:
– För något år sedan gick 75 % av vår tillverkning på export och 25 % inom landet. Förra året var förhållandet precis det omvända.

AP&T (Automation Presses and Tooling) är för många fortfarande mera känt som Tranemo Hydraulmaskiner. Numera ingår företaget i koncernen AP&T med produktionsenheter i Tranemo, Blidsberg och Lagan samt i Brescia i Italien. Egna försäljningskontor finns i Tyskland, Danmark och USA och dessutom försäljningsagenter över hela den industrialiserade världen.

Svenskägd koncern
Totalt har koncernen 325 anställda och omsätter 390 miljoner kronor. Förutom AP&T Tranemo, där hydraulmaskinerna konstrueras och byggs, finns det mindre bolaget, där styrsystemen utvecklas och byggs, AP&T Styrteknik, också i Tranemo. Dessa båda tillsammans har ca 100 anställda (uppgifter gällande år 1996).
– Företaget är helt svenskägt, berättar Bengt Magnusson, och de två grundarna Bertil Johnsson och Håkan Sallander, är fortfarande med i ägargruppen.

Vitvaru- och bilindustrin
På en vägg i övre kontorshallen hänger en mängd ”exempel” på vad företagets pressar används till. Gräsklipparkåpan känns igen, liksom ”spridararmen” i diskmaskinen, spishällen, diverse bildelar och en rad mer svåridentifierbara artiklar.
– Våra största kunder finns inom vitvaruindustrin och bland underleverantörerna till bilindustrin.

Färre kunder, större order
För AP&T har utvecklingen varit gynnsam och under de senaste två åren har tio personer nyanställts. Men det innebär inte att allt ”tuffat” och gått som vanligt:
– Nej, även om försäljningen ökat har marknaden förändrats mycket och blivit svårare, konstaterar Bengt Magnusson. Företagssammanslagningar har givit färre antal kunder och hårdare konkurrens. Däremot är det sällan som enstaka pressar levereras numera (läs 1997) utan det är hela anläggningar som efterfrågas.
– Det är alltså svårare att göra ett orderavslut, men när vi lyckas är det stora order det handlar om.

Anställda största kapitalet
Även om också AP&T investerat, bl.a. i ett stort fräsverk, är det ändå inte där som företagets verkliga kapital finns:
– Vårt stora kapital finns i huvudena på våra anställda. Deras kunnande och vilja att driva företaget framåt är vår största tillgång.
Därför satsar man också på personalen med bl.a. årliga studie- eller mässbesök, som besöket hos Volvos fabrik i Gent häromåret, där nytta förenas med nöje.
– Utvecklande, säger Bengt Magnusson övertygat, att få se våra anläggningar på plats och i drift ger en helhetssyn och en förståelse för att vi t.ex. måste ha en förstklassig service. Stannar en anläggning, då är det bråttom!

Personal utan åtskillnad
Eftersom alla anställda, enligt Bengt Magnusson, är precis lika viktiga har man så långt möjligt tagit bort gränserna mellan tjänstemän och arbetare.
– Vi behöver alla lika mycket, händiga, kluriga, mekaniker, tekniker, språkkunniga – alla – och vi vill att alla skall vara glada i och arbeta för företaget.
Bengt Magnusson ser också att kraven kommer att öka i framtiden och ställa stora krav på flexibilitet. Redan idag är det en strävan att personalen får möjlighet att lära sig flera olika arbetsuppgifter.
En önskan för Bengt Magnusson i framtiden vore en personal utan åtskillnad, en fackförening:
– Vi arbetar ju på samma plats för samma mål allesammans.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.