AP&T FIRAR 10-ÅRSJUBILEUM MED STORT KALAS – 1999

Artikelförfattare: Thore Olofsson.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1999-05-27.
Nr 21 – årg. 8, sid. 1 och 26.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Under tre dagar i förra veckan kunde industrifolk från ett tiotal länder runt om i världen bekanta sig närmare med företaget AP&T, med huvudkontoret i Tranemo
Lite mer än tvåhundra personer, representerande olika företag i Europa och Amerika, hade hörsammat AP&T:s inbjudan att närmare beskåda företaget. Visningen var storstilat upplagd, med hämtning vid Landvetter flygplats och sedan bussning runt till fabrikerna i Lagan, Blidsberg och Tranemo. Förutom ett fullkomligt strålande försommarväder erbjöds gästerna att besöka någon av AP&T:s kunder för att få se någon av koncernens formpressar i arbete. Att gästerna dessutom trakterades på sedvanligt sätt med mat och dryck hör liksom bara till!

Gamla i gården
AP&T är, som bolag sett, ett ganska unga. Man firar tioårsdagen i år, men den egentliga grunden ligger ca trettio år bakåt i tiden. På den tiden hette fabriken Tranemo Hydraulmaskiner och tillverkade hydraulpressar. I takt med ökande krav på effektivitet förstod man att överlevnaden bestod i helhetslösningar åt andra företag. Därför bestämde man 1989 att bilda ett gemensamt bolag för att kunna täcka hela formpressningsprocessen. Med helhetslösningar menar man då att förse beställaren med ett pressverktyg. Färdigt. Med robotar, automatik, pressverktyg, hydraulik, elektronik och allt vad tänkas kan för att kunna direkt starta en tillverkning av till exempel en formpressad bilplåt. Av olika orsaker, som till exempel kvalitetssäkring, ser man på AP&T en stor fördel i att ha de olika divisionerna samlade under en hatt. Det blir enklare att skapa ”ordning och reda” och att göra de smartaste lösningarna. Till glädje för kunden och, inte minst, till glädje för den egna serviceorganisationen.

Teknikkrävande
Att en industri som denna kräver hög teknisk kompetens hos sin personal är inte så svårt att förstå. Därför ser AP&T som en given uppgift att vara med och skapa utbildningsplatser när gymnasieskolan i Tranemo behöver praktikplatser för sina teknikstuderande. En uppgift som inte direkt är betungande, eftersom man ju får en bra plantskola för sina egna blivande tekniker och kan mer eller mindre forma dem efter sina egna behov. Detta kan ju också ses som ett bra sätt att få de unga att stanna kvar i hemmakommunen. Ett bra jobb med möjlighet att få resa ut i världen och ändå ha basen kvar i Tranemo!

Inga flyttplaner
I vårt land är det ju många som oroas utav att all fler företag väljer att flytta sin produktion utomlands. ”I vårt fall är det inte någon risk” säger platschefen Bengt Magnusson när vi gör en rundvandring i Tranemofabriken. ”All kompetens finns ju här. Utan den är vi ingenting. Så enkelt är det”. Ett besked så gott som något när det gäller denna supertunga industri, som idag sysselsätter totalt ca 400 personer, varav 110 i Tranemo.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.