ANRIK TILLVERKARE AV JAKTKLÄDER – BRÖDERNA NYMAN – FÅR NYA ÄGARE

Artikelförfattare: Ann Sofie Wahlberg.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2010-01-14.
Nr 2 – årg. 19, sid. 4.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Distribution: Posten.
Tryck: Borås Tidnings Tryckeri AB.

De är ett välmående företag/i Länghem/. Bröderna Nyman har inte visat röda siffror sedan de startade för 90 år sedan. Genom tekokriser har de numer nischat sig mot jaktkläder under varunamnet Swedteam. Nu tar tre nya ägare över.

De tidigare ägarna bröderna Nyman som drivit företaget i 25 år, ville trappa ner trots att de är långt ifrån pensionsmässiga. Ingen av barnen ville ta över och företaget såldes istället till tre nya delägare. Bröderna kommer att arbeta kvar i företaget under en övergångsperiod.
– När man är fjärde generationen i ett familjeföretag vill man att de nya ägarna ska få en bra start, säger Christer Nyman.
Även deras far Åke, 78 år, jobbar fortfarande några timmar om dagen.

Utvecklats
Textilföretaget började tillverka storvästar. Under 50-, 60- och 70-talen tillverkade de finbyxor i gabardin för herrar. Via kläder för ambulanspersonal har de sedan 2004 helt gått över till funktionskläder för jakt under varumärket Swedteam.
Det har varit bra att nischa sig även om det är stor konkurrens inom jaktkläder. Men vi är de enda som har egen produktionsapparat, säger Christer Nyman
En kundkrets på 300 000 jägare i Sverige är smal, 35 procent av tillverkningen går på export till Norge, Finland och Tyskland. Det finns även andra kundkategorier som naturfotografer, svampplockare, hundägare och fågelskådare.
– Jägarna är en kräsen kundgrupp, som är ute hela dagar från plus tio till minus 30 grader. Kläderna ska tåla vind och vatten och vara tysta.

Kamouflagemönstrat
Swedteam är stora på kamouflagemönstrade kläder. Nu kommer kamouflagetryck även på gult varseltyg. Klövdjur är nämligen färgblinda och jagar man i stora grupper är det bra att synas i skogen, berättar Christer Nyman.
Företaget firade 90 år förra året och har haft en enorm utveckling.
– Vi har hela tiden vuxit med egna pengar, har inte haft röda siffror på 90 år, berättar Christer stolt.
– Ingen av oss har någon formell utbildning, men vad tjänar det till att som Volvo och Saab kunna göra avancerade budgetar om man inte säljer några bilar, säger han.

Lågkonjunkturen har de inte märkt av. Köper inte hushållet ny bil så har de mer pengar över till fritidsintressen. Genom den ökande vildsvinsstammen ökar även jakten.
De nya ägarna har alla lokal förankring. Gustav Örn, från Timmele äger huvuddelen, 70 procent. Han är ekonom och kommer senast från posten som operativ chef på detaljhandelskedjan Lager 157.
– Jag har alltså erfarenhet från kläder, men på jaktkläder är det inte lika snabba svängningar som inom mode. Man kan bygga långsiktigt.
Boråsaren Jan-Gunnar Johansson är konsult inom affärsutveckling. Leo Sieradzki, också Borås och konsult, har sin bakgrund inom marknadsföring.
Företaget ska finnas kvar i Länghem och fortsätta utvecklas.
– Vi kan komplettera med annat som tangerar jaktkläder, funderar Gustav Örn.
Redan nu tillverkar Sweadteam till exempel portabla gömslen i kamouflagetyg.

Fakta
Bröderna Nyman
Startade: 1919.
Vd: Gustav Örn.
Nya ägare: Huvudägare Gustav Örn, delägare och styrelsemedlemmar: Leo Sieradzki och Jan-Gunnar Johansson.
Tidigare ägare: Thomas och Christer Nyman.
I nuvarande lokaler: Sedan 1928, sedan dess utbyggt på höjden och längden.
Antal anställda: 12 stycken. Samarbete med en syfabrik i Polen med 25 sömmerskor. Syr även i Kina.
Omsättning: 29 miljoner kronor (2009), har vuxit med 15-20 procent varje år.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs också artiklarna under rubrikerna ”Byxor från Länghem till välklädda herrar och jägare” samt ”Årets företagare (1991) – Bröderna Nyman i Länghem” och gärna andra inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.