ALCATEL IKO KABEL JUBILERADE I STOCKHOLM 1998

Artikelförfattare: Tina Hjorth.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1998-05-28.
Nr 22 – årg. 7, sid. 1 och 16.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Jubileumsresa när IKO Kabel firade 50 år!
Under Kristi Himmelsfärdshelgen (läs 1998) reste merparten av de 450 anställda med sina respektive på Alcatel IKO Kabel i Grimsås till Stockholm för att där tillsammans med företagets kunder, leverantörer och höga Alcatelrepresentanter firade företagets 50-årsjubileum.
– Det är det längsta persontåg som någonsin gått på den här banan, säger Olle Johansson i Alcatel IKO Kabels festkommitté.

Totalt femton vagnar, inklusive två konferensvagnar och en pubvagn, fraktade inalles 600 personer från Grimsås till huvudstaden. De tre stockholmshotellen Sheraton, Sergel Plaza och Royal Viking fick husera gästerna från Västergötland och i Stadshusets Blå Hallen bjöds de närvarande på jubileumsmiddag. I ett program lett av Fredrik Belfrage hyllade flera betydelsefulla talare företaget.

Väldigt lyckat
Gerard Hauser, medlem i Alcatel-koncernens ledningsgrupp och chef för Alcatel Cable and Components, uppmärksammade i sitt tal grundaren Karl Olssons mod när han 1948 övergav torven och satsade på kabel.
Hauser berömde även speciellt den miljömärkning av kabel som Grimsås nyligen blev först i världen med. Teamet bakom denna prestation fick sedan motta den fina Alcatelutmärkelsen Hi-Speed Award.
En annan hyllningstalare var Telias chef Lars Berg, som tog tillfället i akt att meddela att Telia även för nästkommande år valt företaget som huvudleverantör av kabel.

Även företagets VD, Daniel Carlsson, anknöt i sitt tal till Karl Olssons kurage i förändringstider när han tackade personalen för de många goda åren och sade att jubileet också är en ”avspark för framtiden”. Under ledning av Verkstadsklubbens ordförande Göran Björk hyllades IKO Alcatel Kabel med sång. Göran Björk hoppades att Alcatel kommer att satsa på den hyllade kompetensen i Grimsås med nya investeringar.
– Det var väldigt lyckat, och mycket välorganiserat, säger IKO-anställde Magnus Bredin som tillsammans med sambon Anna Gustafsson roade sig kungligt i huvudstaden.

Störst i världen
För femtio år sedan var torvbrytning en vanlig syssla. Torven användes då både till isoleringsmaterial och som bränsle. Men efter andra världskriget kom oljan. Karl Olsson, som brutit torv på mossen i Grimsås insåg att det var dags att göra något nytt. Av kontakter i Amerika fick han höra talas om man börjat använda plast, för att isolera kabel.

Karl hoppade på tåget och införskaffade en plastspruta för kabelisolering och 1948 registrerades firman Industri Karl Olsson.
Närmare tjugo år senare såldes företaget till amerikanska ITT som utvecklade IKO till dess nuvarande storlek. För elva år sedan köpte franska Alcatel upp alla europeiska ITT-företag och därmed fick företagets anställda omkring 27 000 kollegor i 80 länder runt om i världen. Torvbrytaren Karl Olssons grimsåsföretag har blivit störst i världen på att tillverka kabel. Och då passar det längsta persontåget väl in när man firar ett halvsekel.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.