ÄGARBYTET FÅR BRUKET ATT TRO PÅ FRAMTIDEN

Författare: Gösta Löfström.

Artikel ur Borås Tidning 1999-02-19.

I dag (läs 19 februari 1999) byter PLM i Limmared ägare. Bolaget försvinner snart från börsen och blir dotterbolag till engelska förpackningskoncernen Rexam.
Men vid glasbruket i Limmared med 340 anställda märks inte så mycket av ägarbytet. Där arbetar man vidare med stor framtidstro och ett investeringsprogram bara i år(läs 1999) på 90 miljoner kronor.
Närmast väntar företaget på länsstyrelsens ja till en ny anläggning för syraetsning av Absolut Vodka-flaskor. 10-15 nya jobb följer med den investeringen.
(Forts. på artikeln följer nedan.)

ÄGARBYTET MÄRKS KNAPPT

Limmareds glasbruk kör självständigt och investerar tiotals miljoner.

Att PLM i dagarna (läs februari 1999) byter ägare märks inte mycket i bolagets glasbruk i Limmared. Här arbetar man oförändrat vidare med stor framtidstro och ett investeringsprogram på 90 miljoner kronor bara i år. Ett nybygge för syraetsning av vodkaflaskor är ett högaktuellt projekt, som också skapar nya jobb. I dag, fredag,
(läs 19 februari 1999) hålls ordinarie bolagsstämma i PLM i Malmö. Det blir sannolikt en rätt odramatisk tillställning, som resulterar i en ny styrelse. De föreslagna namnen har vi redan presenterat i BT. Den engelska förpackningskoncernen Rexam har i praktiken redan tagit över börsnoterade svenska PLM och återstående aktier kommer att tvångsinlösas.

Entydiga signaler
I Limmared, där PLM:s enda kvarvarande svenska glasbruk ligger, fortsätter verksamheten med fart med en rejäl portion självförtroende och framtidstro. Inte bara för att bruket tillverkar kända vodkaflaskor för en hel värld utan också för att företaget har allmänt goda framtidsutsikter och nu (läs 1999) arbetar med ett digert investeringsprogram.
Signalerna under de senaste dagarna från koncernledningen och den nya engelska ägaren Rexam med svenske vd:n Rolf Börjesson i spetsen har också varit entydiga:
– PLM kommer att fortsätta arbeta på ett mycket decentraliserat sätt som en relativt självständig sektor inom Rexam, säger platschefen i Limmared Kjell Svensson.
– Allt tyder på att vi kommer att märka eller påverkas väldigt litet av ägarbytet.

Bygger nytt
Att högsta ledningen tror på fabriken bevisas väl av de anmärkningsvärt stora investeringar som är på gång. Bara i år räknar Kjell Svensson med att investera för 90 miljoner kronor. Nästa år investeras 50 miljoner.

Glasbruket kommer i år (läs 1999) att byta ut en av sina två ugnar till en kostnad av 30 miljoner kronor och köpa en ny glasmaskin för 15 miljoner. Närmast på programmet står ett nybygge på 1 200 kvadratmeter för 27 miljoner kronor. Där skall Absolutflaskor förses med frostad matt yta genom syraetsning.

Företaget hoppas att mycket snart få tillstånd från länsstyrelsen. Planerna har varit föremål för noggrann miljöprövning, eftersom tillverkningen inrymmer farliga ämnen. Flaskorna skall syraetsas med hjälp av fluorvätesyra. I dag (läs 1999)fraktas dessa flaskor till Frankrike för behandling och sedan åter till Sverige för att fyllas.

Spaden skall sättas i jorden i mars eller april. Testproduktion skall inledas i oktober och i början av nästa år skall produktionen vara i full gång. Det kan bli fråga om nyanställningar av 10-15 personer för att klara den utökade produktionen.

Gör en miljon flaskor per dag

Med järnväg kommer varje dag 400 ton råvaror till Limmareds glasbruk och varje dag rullar det 15-20 långtradare lastade med sammanlagt 1,2 miljoner flaskor och burkar därifrån.(Läs 1999)

Limmareds glasbruk sysselsätter 340 personer. Som mest arbetade närmare 500 personer vid bruket, men det var många år sedan och då tillverkades ändå bara hälften så mycket glas som i dag (läs 1999). Automatiseringen är väl utvecklad.

Största produkten
Den svenska världsprodukten Absolut Vodka har blivit ett lyckokast för Limmareds glasbruk.
– Absolutflaskan är den avgjort största enskilda produkten, berättar platschefen Kjell Svensson.
I övrigt tillverkas flaskor och glasburkar för drycker, matvaror och läkemedel. Varje dag (läs 1999) lämnar inte mindre än 1,2 miljoner enheter fabriken. Årligen blir det 400 miljoner flaskor och burkar.

Varje dag (läs 1999) tas 400 ton råvaror in i fabriken. Det mesta kommer med järnväg via hamnen i Varberg. Det är sand från Belgien, kalk från Danmark och soda från bland annat Belgien. Dessutom utgör återvinningsglas 50 procent av insatsvarorna. Glasbruket är en processindustri, som kör dygnet runt med hjälp av fem-skift i princip hela året. Ugnarna måste hållas igång.

Noggrann koll
Råvarorna blandas och förs in i ugnar som håller 1 600 grader. Glasmassan klipps av i droppar och formas i glasmaskinerna i två steg och håller då 500-600 grader. De färdiga flaskorna och burkarna kyls av och passerar noggrann kvalitetskontroll, där både mänskliga ögon och automatisk granskning behövs. Därefter går de till packning.

När det gäller Absolutflaskan sker ytterligare ett moment, dekormålningen. Och om ett år (läs 2000) ingår alltså ytterligare ett moment, matteringen genom syraetsningen av flaskor som skall användas för citronvodka.

Ut från fabriken går i stort sett lika många ton färdigt glas, 400 ton per dag. Det fyller 15-20 långtradare. Absolutflaskorna, som tillverkas åt The Absolute Company, levereras till Åhus i Skåne där de fylls med sitt begärliga innehåll.

Stabil styrka
Limmared har kvar mycket av den gamla bruksortsmentaliteten. Företaget har förmånen av att ha mycket trogna medarbetare.
– Personalomsättningen är låg liksom sjukfrånvaron, säger Kjell Svensson, som själv har varit 30 år på företaget, bland annat som personalansvarig och produktionsansvarig och nu sedan två år platschef.

Glasbruket i Moss stängs

På måndag (läs 22 februari 1999) stängs PLM:s glasbruk i Moss och 200 anställda får lämna sina arbeten. Nedläggningen medför att produktionen vid glasbruket i Limmared ökar, men det påverkar inte antalet anställda. Det var i oktober som PLM inledde förhandlingar om nedläggning av glasbruket i Moss, som PLM köpte så sent som 1989 och där företaget investerat 200 miljoner kronor. Nedläggningen är ett led i den strukturöversyn som aviserades när PLM förra året köpte det danska glasbruket Holmegaard.

Litet historia
1960 köpte PLM glasbruken i Surte, Hammar (Askersund) och Årnäs och lade ner det senare. 1965 förvärvade PLM Limmareds glasbruk, som grundats 1740. 1976-78 avvecklades Surte glasbruk och 1992 lades Hammar ner. Nu läggs också Moss glasbruk ner.
Inom PLM:s glasdivision återstår nu Limmared och danska Holmegaard samt ett glasbruk i vardera England (Redfearn), Holland (Dongen), Tyskland (Münder) och
Polen (Gostyn).