AFTONEN DÅ SJÖÅKRA BRANN

Artikelförfattare: Ann-Louise Nyde.

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 1996-10-09.
Nr 41 – årg. 5, sid. 12.
Kindsbygdens egen tidning.
Ansvarig utgivare: Sune Strand.
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd.
Distribution: Posten.

Vad behövs för att locka ett filmteam från Stockholm till Tranemo? Jo, en fastighet som man får elda i! Och elda fick de, i gamla skolkontoret Sjöåkra. Sjöåkras sista insats i mänsklighetens tjänst blir att tjäna som varning. Varning för vad som kan hända när stearinljusen lämnas obevakade eller den starka lampan står för nära gardinen. Sjöåkra visar oss inte bara vad som händer, utan också hur otroligt snabbt det händer.

I övervåningen sitter mor, far och de två barnen vid köksbordet. Snart är det jul, de två adventsljusen brinner i ljusstaken, tomtegardinerna hänger för fönstret och på bordet finns cornflakes, filmjölk, juice, bröd – det ganska vanliga frukostbordet.
Vad som skiljer den här familjen från andra är att de talar efter manus, har en stor filmkamera bredvid bordet, och brandinspektör Åke Gustavsson, som ber dem äta lingonsylt nu när han har gjort sig besväret att köpa den!
Annars är familjen ganska lik oss alla andra. Lagom morgontrötta och jäktade, och har inte så lätt att komma ihåg allt, stearinljusen t.ex.

Julkampanj
På bottenvåningen har tonåringen, spelad av Linda Bergmann flyttat in. Bosättningen blir mycket kortvarig. Linda sätter nämligen fel glödlampa i sin läslampa och har den alldeles för nära gardinen. Gardinen fattar eld och på ofattbart kort tid slukas hela rummet av lågorna.
– Vår frukostfilmning idag ingår i vår julkampanj och blir en videofilm som skall användas av bl.a. av lokal-TV i varje län under december, säger Helena Engqvist informationschef på Svenska Brandförsvarsföreningen. Det brinner mycket i december och de levande ljusen är en av de främsta orsakerna.
Filmen om branden i tonårsrummet blir en utbildningsfilm att användas av Räddningstjänsten.

Farhågor inför besparingsförslag
Att Sjöåkra alltjämt står kvar (läs oktober 1996) menar Åke Gustavsson beror på att brandkåren fanns redo utanför dörren. Om branden inträffat ”på riktigt” hade det gått värre. Hade den dessutom inträffat efter den föreslagna besparingen inom räddningstjänsten, hade det inte funnits mycket att göra när styrkan väl hunnit fram, menar han.

Tomtefilm för Anslagstavlan
Dagen efter fortsatte teamet till Hembygdsparken. Förutom levande ljus och en värmande brasa i den öppna spisen förekom inga pyrotekniska äventyr. Här var det tomtefamiljen som lackade julklappar i decembermörkret – en strålande vacker oktobermorgon! – och barnen som påminner tomtefar om ljusen innan det är läggdags.
Helena Engqvist:
– Nu är det en film för Anslagstavlan som görs. En varning om vad som kan hända med levande ljus och en påminnelse om att byta batterierna i brandvarnaren. Parollen är ”Släck och testa, för ditt eget bästa”.
Helena passar också på att berätta att ljussläckaren som används kommer från Larssons Trä.

Rollista
Rollerna under de här dagarna innehades av Bertil och Frida Johansson, Svenljunga som var far och dotter i frukostfamiljen. Lena Svensson och Christoffer Claesson från Limmared var inte bara mor och son i samma familj utan också tomtemor och lillnisse.
Tomtefar och tomteflickan gestaltades av Göran och My Sandberg från Dalsjöfors. De två sistnämnda just nu mycket vana vid repetitioner och övningar.
– Både pappa och jag är med i Annie get your gun, som snart har premiär på Folkan i Borås, berättar My. Jag spelar lillasyster Nellie.

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria”.
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.