AB JABO TRÄPRODUKTER

Författare: Björn-Erik Lundqvist.

Artikel ur ”Kommunalt Forum” 1982 – Nr 2.
Redaktion: Kommunalkontoret i Tranemo.
Ansvarig utgivare: Björn-Erik Lundqvist.

Artikeln från 1982 kan idag läsas som ett stycke ”företagshistoria” från Tranemo kommun.

Jabo är ett namn som får allt vidare spridning. Här i Tranemo ser vi dagligen flera långtradare med JABO-namnet på. I dessa långtradare finns paneler, brevlådor, trätrall, ”Frigge-bodar”, tryckimpregnerade bräder, staketstolpar, vindskydd mm.

Jabo startades 1961 av Valdemar Josefsson, Leon Andersson och Sonny Bertilsson, och den produkt man sysslade med var träull. En tid var man uppåt 8-10 anställda men efter en brand 1968 fick man starta på nytt. Man hade en tid funderat över panelbräder och även experimenterat lite. Vid flyttningen till nya egna lokaler på Ömmestorps industriområde tog man inte upp träulltillverkningen utan började med paneler.

Jabo-panelen blev snart ett begrepp och stor framgång hade man med den brända panelen. Omsättningen ökade snabbt och uppgick 1975 till 15 mkr. 1979 nådde man 50 mkr, och för 1982 beräknar man en omsättning av 80 mkr. I samband med detta har naturligtvis också antalet anställda ökat successivt och uppgick 1981 till 86 st varav 30 st på Stewert i Ambjörnarp.

Stewert inköptes 1976 av Jabo som alltid köpt mycket därifrån. På Stewert sågar och hyvlar man åt Jabo. Vid övertagandet fanns ca 15 anställda. Utvecklingen har därefter gått mycket snabbt. För närvarande (läs 1982) bedrivs verksamheten i Ambjörnarp på tre ställen, dels på Stewert, dels i gamla Träullsplattans lokaler, och dels i Precons lokaler i Ambjörnarp som nyligen förhyrts.

I Ambjörnarp tillverkas Friggebodar, gäststugor, carportar, förråd, fönsterluckor, brevlådor m.m. Enligt chefen för Stewert, Bernt Johansson, har man Sveriges modernaste tryckimpregneringsutrustning. Totalt tryckimpregneras ca hälften av Jabos och Stewerts produktion.

På Jabo i Tranemo är paneler i olika utformning huvudprodukten, men där tillverkas även staket, vindskydd, trall m.m. Även i Tranemo finns tryckimpregneringsutrustning. Av den totala omsättningen ligger 40 % på paneler, 12 % på stugor, 10 % på vad man kallar vårartiklar, d.v.s. trall, staket, vindskydd, blomlådor m.m. Vidare säljs mycket tryckimpregnerat virke utan vidare bearbetning framförallt till Danmark. Hela 60 % av hela produktionen går på export.
Varje månad hyvlar man 2-2,5 miljoner meter virke. Råvaruinköpen av virke uppgår till hela 60 000 m³ och detta kräver ungefär sex stora långtradarlass per dag. För leveranser av färdigt material krävs ännu fler.

Jabo har vid sina anläggningar i Tranemo, men framförallt i Ambjörnarp, kunnat erbjuda många ungdomar beredskapsarbete. Våren 1982 hade man ända upp till 20 beredskapsarbetare varav 14 i Ambjörnarp. Även nu i höst kommer man att sysselsätta 20-25 ungdomar. Jabo har därför kraftigt bidragit till den positiva sysselsättningsutveckling som redovisas i en annan artikel i detta nummer av Kommunalt Forum. Antalet anställda totalt har därför ökat kraftigt under 1982.

1981 sålde delägarna Jabo till Stora Kopparberg. Genom försäljningen har Jabo fått ett stort företag i bakgrunden som kan backa upp med sin finansiella styrka. Jabo fortsätter dock under samma ledning med Sonny Bertilsson i spetsen att vara ett mycket självständigt företag. Ett mått på det förtroende Jabo-namnet har är väl att även andra delar av Stora Kopparbergs produktion marknadsförs under namnet Jabo. Köpet av Jabo utgjorde ett led i Stora Kopparbergs policy att för såväl sågade trävaror som övriga träprodukter sälja mer direkt till slutkund.

Stora Kopparberg är att gratulera till ett företag som med sin framåtsiktande och idérika ledning och kunniga personal bör tillföra koncernen åtskilligt. För Tranemo kommun innebär Jabo trygga arbetstillfällen och stora utvecklingsmöjligheter.