AB E TRANEFORS – ETT FÖRETAG MED ANOR
Författare: Stig Carlsson.
Artikel ur ”Kommunalt Forum” 1979 – Nr 2.
Redaktion: Kommunalkontoret i Tranemo.
Ansvarig utgivare: Lars Svensson.
Artikeln från 1979 kan idag läsas som ett stycke ”företagshistoria” från Tranemo kommun.
Om du någon gång funderat på vem som tillverkat den mössa som du vintertid drar ned över öronen, är kanske svaret att mössan är en av de 400 000 tusen stickade mössor som framställs årligen av AB E Tranefors, Tranemos äldsta igångvarande yllefabrik.
För ca 55 år sedan startades företaget av E M Johansson tillsammans med Ernst Andersson (senare Tranefors). Första produkten var grova sporttröjor, men i slutet av 1920-talet då den första automatiska stickmaskinen installerades utökades sortimentet med bl.a. västar och barntröjor.
Under krigsåren var det vissa svårigheter med att få fram råmaterial som kom från utlandet. Men uppfinningsrikedomen var stor och man började tillverka foder till handskar och blev t.o.m. landets största tillverkare vid den tiden. Åren efter kriget var handskfoder, muddar och kragar några av de produkter som framställdes.
1950 övertog Ernst Tranefors själv företaget och sonen Gösta inträdde i firman. I mitten av 1950-talet ombildades företaget till aktiebolag och fick sitt nuvarande namn AB E Tranefors. 1964 var det dags för nästa generation att ta över ledningen då sonen Gösta Tranefors och dottern Karin med make Gösta Ekdahl blev nya ägare till den expanderande textilfirman. Omsättningen låg då på ca 1,5 milj. kr för att idag (läs 1979) vara uppe i drygt 3,5 milj kr.
Själva fabrikslokalerna har etappvis, i takt med utvecklingen, byggts ut och är idag (läs 1979) 750 kvm stort. Antalet anställda är 14 personer och ute i samhället finns ett 40-tal hemarbetande som syr ihop och färdigställer de flesta av produkterna.
De flesta kunderna finns inom landet berättar disponent Gösta Tranefors men även Norge finns med i kundregistret.
– Som våra största kunder har vi KF, NK/Åhléns, B & W Divisioner och med postorderfirmor som redan beställt mössor för kommande säsong och det är dessa beställningar som nu rasslar fram ute i fabriken.
– Vi har varit relativt förskonade från större konjunktursvängningar. Det som mera påverkar efterfrågan på exempelvis mössorna är om det blir en mild och snöfattig vinter.
Designen av produkterna svarar de två i ledningen, d.v.s. förutom disp. Gösta Tranefors och fabrikschef Gösta Ekdahl, själva för och att det fungerar bra bevisas av att exempelvis skidlandslaget var utrustade med mössor från AB E Tranefors i Tranemo.
På tal om skidor, så glider samtalet in på vilka intressen som finns vid sidan av företaget.
– Under skoltiden var det väl mest friidrott som jag var intresserad av men sedan blev det fotboll för hela slanten ända tills jag en dag hade otur att få benet avsparkat och det hände i slutet av 1940-talet.
– Först 1968 började jag att aktivt deltaga i en idrott igen och det var då Lennart Bergkvist som fick med mig att starta träna skidåkning för att sedan fullborda mitt första Vasalopp.
– Det var faktiskt en dröm som då gick i uppfyllelse. Denna dröm upprepades ytterligare ett år men sedan tyckte jag att det var nog.
– För att inte ”slarva” bort all kondition blev jag tipsad att börja med orientering, en idrott som jag sedan dess har blivit trogen. Redan 1969 deltog jag i 5-dagars som den gången gick av stapeln i södra delen av Västergötland bl.a. var en etapp i trakten av Ulricehamn.
I samma veva blev också Gösta invald såsom kassör i OK Tranan en syssla som han fortfarande innehar.
– Orienteringen har ju utvecklats oerhört på dessa 10 år. Speciellt minns man de olika arrangemang som OK Tranan har genomfört exempelvis DM-tävlingar och det allra roligaste kanske, det som händer nästa år då föreningen står värd för SM i långdistansorientering.
I den organisationskommitté som är tillsatt ingår Gösta som tävlingskassör!
Inom kommunen har också antalet kartor utökats med lär-kartor vid alla skolor och s.k. fritidskartor på flera andra ställen. Kartor som bl.a. används vid den så populära Trim-orienteringen som brukar äga rum under våren och som alla kan deltaga i. Orientering är en kul avkoppling och en fin familjesport.
Att intresset för orientering smittat av sig på resten av familjen märks kanske tydligast på dottern Kerstin som nått fina framgångar i form av DM-tecken m.m.
Kommunalt Forum önskar lycka till med landslagsmössor och SM-tävlingar.