AB DALSTORPS FRITIDSKLÄDER

Författare: Arne Willhammar.

Artikel ur ”Kommunalt Forum” 1979 – Nr 1.
Redaktion: Kommunalkontoret i Tranemo.
Ansvarig utgivare: Lars Svensson

Följande artikel från 1979 kan idag läsas som ett stycke ”företagshistoria” från Tranemo kommun.

I dessa tider överhopas man av uppgifter om de mörka utsikterna för TEKO-industrin. Av alla negativa prognoser och dystra uttalanden som man får sig till del kan man lätt dra den slutsatsen att TEKO-industrin är på väg att försvinna från vår bygd. Är verkligen så fallet? Kommunalt Forum har besökt AB Dalstorps Fritidskläder i Dalstorp och känner sig efteråt lite mer optimistisk. På Dalstorps Fritidskläder ser man nämligen framåt med tillförsikt och tror på en framtid även för TEKO-industrin i Sverige.

År 1938 startade Einar Olsson företaget Dalstorps Yrkeskläder. Företaget som hade sina lokaler i den ursprungliga delen av den nuvarande byggnaden tillverkade från början arbetskläder. I slutet av 1950-talet byggdes sysalen till och en liten tillverkning av jeans startades. Först i slutet på 1960-talet kom emellertid det stora intresset för jeans att dominera.

I maj 1968 bildades det nuvarande bolaget Dalstorps Fritidskläder. Året därpå fick man sitt jeansmärke Mac Free inregistrerat och numera säljs samtliga produkter i företaget under denna benämning.

Under senare år har Dalstorps Fritidskläder gjort omfattande om- och tillbyggnader. År 1973 skedde en tillbyggnad av en helt ny skärsal och 1976 byggdes sysalen till och moderniserades med helt nya maskiner. Tillverkningen sker hängande. Moderniseringen av sysalen har lett till en stor förbättring av arbetsmiljön och de nya maskinerna har medfört en avsevärd minskning av bullret.

På den administrativa sidan utnyttjas datorn i så stor utsträckning som möjligt. Egen dator finns på företaget vilka sköter mesta möjliga av lagerbokföring, fakturering, statistik m.m.

Förutom huvudfabriken i Dalstorp har Dalstorps Fritidskläder även en filialfabrik i Hällabäck. Denna startades i början av 1960-talet och flyttade i maj 1975 in i helt nya lokaler. En del av produktionen är dessutom utlagd på lönsömnad.

Att Dalstorps Fritidskläder lyckats i sina satsningar visar omsättningssiffrorna. Från att i slutet av 1950-talet ha legat på ca 5 miljoner kronor är omsättningen nu uppe i 27 miljoner kronor exklusive moms. För närvarande finns 66 anställda vid fabriken i Dalstorp och 35 i Hällabäck. I lönsömnaden sysselsätts ca 50 personer.

Företaget tillverkar nu uteslutande jeans och den årliga produktionen är ca 410 000 par. Den totala försäljningen av jeans i Sverige var 1978 ca 12 miljoner par. Dalstorps Fritidskläder har alltså knappt 4% av marknaden. Förutom konkurrens från andra svenska företag kommer den största utländska konkurrensen från Amerika.

Tillverkning sker av jeans till såväl barn som vuxna och i olika sorters tyger. För närvarande är det produktionen av manchesterjeans som är störst. Hela produktionen säljs i Sverige av egna representanter. Hela 80% går till fackhandeln och endast en liten del till de stora affärskedjorna.

För att tillverka dess 410 000 par jeans går det åt 600 000 meter tyg. Tyget är till 90% importerat från Amerika och länder i Europa. De olika modellerna tar man själv fram på företaget genom samarbete i en produktgrupp.

Vi frågar slutligen Alf Eriksson som leder företaget hur han ser på framtiden och vilka problem som kan dyka upp.
En stor nackdel anser Alf Eriksson det vara att så stor del av råvaran, d.v.s. tyget måste importeras. Om en större andel av tyget kunde köpas i Sverige skulle man få en säkrare tillförsel av råvaran. Som läget nu är måste man ha buffertlager.

På sikt kan det också bli svårt att få tag i arbetskraft till TEKO-industrin befarar Alf Eriksson. Tendenser härtill kan redan spåras. Vad orsaken är kan vara svårt att säga. Möjligen beror det på att folk är rädda för att söka sig till ett TEKO-företag efter att ha hört de dystra framtidsutsikterna för näringen. De olika statliga driftstöd som utgår till TEKO-industrin borde ersättas med rejäla investeringsstöd som kan underlätta för företagen att göra utbyggnader menar Alf Eriksson. De mindre företagen borde även kunna få stöd och hjälp med produktutveckling och marknadsföring som är svåra uppgifter för småföretagen.

Alf Eriksson är dock optimistisk och tror på en framtid för Dalstorps Fritidskläder och han betonar att det är en stor fördel att driva ett företag i ett så bra och trivsamt samhälle som Dalstorps är.