30 ÅR SEDAN KVALET PÅ GRIMSBORG

Författare: Ove Bernroth.

Artikel ur ”Kommunalt Forum” 1995 – Nr 3.
Informationsblad för Tranemo kommun.
Redaktion: Anita Dahlengren.
Ansvarig utgivare: Arne Willhammar.

Som framgår av Evenemangskalender i denna tidning, arrangeras ”Grimsås-veckan” den 14-22 oktober. Anledningen till detta är att det i höst (läs 1995) är 30 år sedan Grimsås IF kvalade till allsvenskan i fotboll.

1965 var året när kabellaget på höstkanten spelade sig rakt in i hjärtat på fotbollssverige. Ung som gammal, intresserade och mindre intresserade tog Grimsås till sig. ”Grimsås sak är vår sak” för att travestera ett berömt uttryck. GIF fick t.o.m. en egen fan-club med berömdheter som Simon Brehm, Magnus Banck och Thore Skogman som initiativtagare.

Vad var det som orsakade denna Grimsås-feber? Kanske kan jämförelsen med David och Goliath plockas fram. Nu såg vi en chans att det lilla Kindssamhället skulle kunna ta steget upp i högsta fotbollssocieteten. Grimsås i kungliga huvudstaden mot AIK och Djurgården.

De gul-svarta höll inte riktigt ända fram. En sak är dock säker. GIF med liraren och strategen Lennart Nyström och populära lagledaren Rune Andersson, med Affe i målet och alla spelarna ut till Kennet på vänsteryttern, placerade Grimsås på den geografiska kartan och på fotbollskartan för lång tid framöver.