3 TRAPPOR UPP FÖR KULTUREN

Artikelförfattare: Ann-Louise Nyde

Artikel ur ”Svenljunga & Tranemo Tidning” 2000-06-29.
Nr 26 – årg. 9, sid. 2.
Ansvarig utgivare: Sune Strand
Distribution: Posten
Tryck: Tryckerigården, Bollebygd

Att sitta ”på lokal”, lyssna till jazz, blues eller kanske visor, live och så där nära att musikerna slår sig ner bland publiken i pausen. Ta en öl, en varm macka, gnaga på grillade kycklingvingar eller bara dricka en kopp te om det känns som så. Nästa gång kanske se en film som efteråt diskuteras, ventileras, ifrågasätts.
Det är sådant storstadsbor har möjlighet att ägna sig åt. Fel, fel, fel! I Tranemo kan man. I Rougin Musics lokaler, hos kulturföreningen 3 Trappor Upp har medlemmarna det precis så.

”God klass och spännande” är kriterierna för föreningens utbud. Men hur klarar man det? Filmer må ju så vara, de går ju att köpa, men musiker? För knappast lär de väl stå och knacka på dörren?
Stefan Pettersson skrattar:
– Jodå, det är faktiskt så det går till! Banden ringer hit och frågar om det finns möjlighet och när de kan få komma.
Att det finns en hemlighet bakom är givet. Som aktiv och engagerad musiker med egen inspelningsstudio, har naturligtvis Stefan ett brett kontaktnät, i storstadsregionerna inte minst. Och Stefan vet att en spelning där gaget är en demo-platta av konserten, är lockande för de flesta, mycket lockande. Så kommer det sig att 3 Trappor Upp kan ståta med ett förnämligt program där flera av banden och artisterna kör Stockholm, Göteborg, Köpenhamn, Malmö, Tranemo.
– De stora metropolerna för dagens musiker!

”Kanske finns det fler än vi”
Det var för ett och ett halvt år sedan ungefär som Stefan och det gäng som brukade samlas kring honom; Peter Glücksam, Mattias Gustavsson, Mattias Henningsson, Jukka Ohtonen, Henrik Svensson, Gert Kleiber och några till, satt och pratade.
– Vi tänkte att vi är ju i alla fall några stycken som trivs med att träffas, lyssna på musik och se på film, och kanske finns det fler. Vi kanske till och med kunde bli en förening.
Genom att bara sprida idén, anslöt sig alltfler och föreningen var ett faktum.
– Peter är det ordning och reda med, han fick bli vår ordförande och namnet, ja, här uppe på tredje våningen var det givet.

Idag(läs år 2000) kan 3 Trappor Upp räkna in gott och väl 80 medlemmar och fler fortsätter att strömma till. Åldergränsen är 18 år och medlemskontrollen stenhård.
– Dels är det filmrättigheterna som kräver hård kontroll, dels att vi har öl-och vintillstånd.
Ungefär var fjortonde dag försöker föreningen ha program där musik och film varvas. Bland vårens musiker kan nämnas Jenny Lundin, Position Alpha och Martina Almgren och
bland filmtitlarna ”Delikatessen”, ”Existenz” och ”Himmel över Berlin”.
Således kan en av ”storstadsfördelarna” härmed avskrivas, åtminstone vad gäller Kindsbygden!

Tillägg till ovanstående artikel.
Artikeln är publicerad enligt tidningens version och innehållet kan ses som ett bidrag till att bevara ett stycke ”nutidshistoria” .
Läs gärna fler inlägg och berättelser från förr i tiden fram till våra dagar under www.tranemo.nu

Inga-Lill Lindgren, Tranemo Bibliotek.